R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA Nr. 28
din 7 aprilie 2005
privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a
bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pe anul 2005


Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de Motive nr.3170 din 23 martie 2005 la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ teritoriale pe anul 2005,
Având în vedere articolul 15 și articolul 54 aliniatul 3 și 4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.45/2003 privind finanțele publice locale,
Ținând seama de art.6 din OG nr.22/2005 privind reorganizarea activității de consultanță agricolă,
Potrivit OG. nr.84/2001 aprobată prin Legea nr.372/2002 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor și HGR nr.2104/2004,
În temeiul articolului 104, și articolului 109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște :

Art.1.Bugetul Consiliului Județean Mureș pe anul 2005, se rectifică atât la venituri cât și la cheltuieli la suma 934.078.735 de mii lei.
Modificările sunt prezentate în anexa nr.1 la prezenta hotărâre.
Art.2.Detalierea cheltuielilor rectificate pe articole și aliniate se face conform anexelor nr.2/1, până la 2/25.
Art.3. Se aprobă veniturile și cheltuielile evidențiate în afara bugetului local pe anul 2005 conform anexelor nr.3, 3/1, 3/2
Art.4.Se aprobă repartizarea sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, conform anexei nr.4.
Art.5.Se rectifică lista de investiții potrivit anexei nr.5.
Art.6.Se rectifică programul de drumuri potrivit anexelor nr.6.
Art.7. Anexele de la nr. 1 la 6 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.8.De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspund consiliile locale, instituțiile subordonate și direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR GENERAL
Togănel Ioan

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Buget-Finanțe și
Asistență Economică
Nr.3170/23.03.2005

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean Mureș și a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unităților administrativ - teritoriale pe anul 2005


În conformitate cu prevederile art. 15 din O.U.G. nr. 45/2003 privind finanțele publice locale Consiliul Județean poate aproba rectificarea bugetului propriu și a bugetelor locale ale unităților administrativ - teritoriale ca urmare a unor propuneri fundamentate ale ordonatorilor principali de credite.
Potrivit articolului nr. 6 din O.G. nr. 22/2005, Centrul de Consultanță Agricolă Mureș trece din subordinea Consiliului Județean în subordinea Agenției Naționale de Consultanță Agricolă pe baza protocoalelor de predare - primire. Propunem diminuarea bugetului consiliului județean atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 8.441,7 mil lei.
Prin adresa nr. 2431/4.03.2005, Aeroportul Tg. Mureș ne solicită majorarea bugetului cu suma de 5.500 mil. lei pentru realizarea obiectivului "Extindere aerogară cu pavilion flux internațional". Această sumă urmând a fi alocată de C.L. Tg. Mureș în baza Hotărârii nr. 26/9 februarie 2005.
Propunem majorarea bugetului Consiliului Județean cu suma de 5.500 mil. lei pe parte de venituri la "Donații și sponsorizări", iar pe parte de cheltuieli această sumă se regăsește la capitolul 68.02 "Transporturi și comunicații" - Aviația civilă - la cheltuieli de capital.
În urma implementării în teritoriu a prevederilor Legii nr. 343/2004 de modificare a O.U.G. nr. 102/1999 privind protecția specială și încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, instituțiile de asistență socială pentru persoanele cu handicap s-au reorganizat ca structuri fără personalitate juridică (fără cont în bancă și fără cod fiscal).
Datorită acestor reglementări, veniturile centrelor de îngrijire și asistență și ale centrelor de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică intră direct în contul de venituri al Consiliului Județean.
Propunem majorarea bugetului Consiliului Județean pe parte de venituri la poziția "Alte venituri de la instituțiile publice" cu suma de 9.325,3 mil lei, iar pe parte de cheltuieli, aceste sume se regăsesc în detalierile cu nr.2/6 până la 2/14.
În baza solicitării Direcției Tehnice Drumuri și Poduri Județene și Investiții, pentru lucrări de dezăpeziri și lucrări de reparații curente, întreținere și administrare, propunem alocarea sumei de 2.250 mil lei , conform anexei nr. 2/16.
Având în vedere că urmează preluarea prin protocol a unui număr de 11 persoane, angajate cu contract individual de muncă la S. C. Utilități Rurale Mureș (4 muncitori de întreținere și 7 îngrijitoare de curățenie), foști angajați ai Consiliului Județean Mureș, transferați în anul 2001, propunem majorarea cheltuielilor de personal și micșorarea cheltuielilor materiale (prestări de servicii) conform anexei nr. 2/1.
Ținând seama de adresa înregistrată la Consiliul Județean Mureș sub nr. 8824/2004, Asociația Culturală "Fotoclub", prezentând tradiția sa de peste 40 de ani în organizarea Bienalelor Naționale și Internaționale de Artă Fotografică, sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică Târgumureșene a adresat Consiliului Județean Mureș propunerea unui parteneriat.
Față de această solicitare, propunem alocarea sumei de 110 mil. lei la "Alte acțiuni - Fotoclub, pe transferuri.
Potrivit H.C.J. nr. 3/2005 s-a înființat Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș.
Pentru a putea funcționa acest serviciu nou înființat propunem alocarea sumei de 2.500 mil. lei, a cărei detaliere este potrivit anexei nr. 2/20.
Prin adresa nr. 2773/2005 Institutul Est European solicită alocarea unei sume de către Consiliul Județean pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile, în baza parteneriatului semnat între Consiliul Județean și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii privind prevenirea , monitorizarea și combaterea violenței în familie. Propunem alocarea sumei de 200 mil. lei la "Alte acțiuni" - Transferuri.
În perioada 15 - 20 mai 2005, Teatrul Național din Tg. Mureș are în vedere, pe lângă alte programe și realizarea unui program cultural de anvergură internațională și multiculturală "Festivalul Internațional Teatru - Imagine (mai 2005).
Prin faptul că la acest festival, urmează a participa artiști, trupe de teatru, invitați din mai multe țări, considerăm în interesul județului Mureș participarea Consiliului Județean la organizarea și finanțarea acestor manifestări culturale, pentru promovarea din punct de vedere cultural, artistic și turistic. Propunem, în acest sens alocarea sumei de 500 mil. lei la "Alte acțiuni" - transferuri.
Pentru participarea unor consilii locale la formarea S.C. Compania Aquaserv S.A., majorarea capitalului social la S.C. "Parc Industrial" S.A., precum și a finanțării în comun a investiției "Modernizare și extindere dispecerat integrat de urgență" propunem alocarea unui volum de 6.380 mil. lei, sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale reținute în rezerva Consiliului Județean pentru următoarele localități: Reghin, Sighișoara, T-veni, Iernut, Luduș, Ungheni, Sânpaul, potrivit anexei nr. 4.
Având în vedere și participarea Consiliului Județean la cele 2 acțiuni sus amintite, S.C. Compania Aquaserv și Parc Industrial, propunem alocarea sumei de 2.500 mil. lei și respectiv 2.455,2 mil lei, potrivit anexelor nr.2/24 și 2/25.
De asemenea, propunem diminuarea bugetului Consiliului Județean cu suma de 7.511,5 mil. lei, atât la venituri cât și la cheltuieli, ceea ce reprezintă cheltuieli de capital care se vor finanța potrivit anexei nr. 3.
Analizând execuția investițiilor la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, propunem unele reașezări în cadrul aceluiași volum, potrivit anexelor nr. 2/2 și 5.
Față de cele de mai sus propunem aprobarea proiectului de hotărâre alăturat.

 

DIRECTOR
Bartha Iosif

 

VĂZUT
VICEPREȘEDINTE
Emil Groza