R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 149
din 29 noiembrie 2005
privind aprobarea unor măsuri în legatură cu reorganizarea regiei autonome AQUASERV TÎRGU MUREȘ în societate comercială pe acțiuni și asocierea județului Mureș cu orașele Tîrgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni, Iernut și Cristuru Secuiesc, în vederea înființării operatorului regional de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare COMPANIA AQUASERV S.A.


Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr. 14.915/22.XI.2005 a Direcției Dezvoltare Regională, Integrare Europeană, privind aprobarea unor măsuri în legătură cu reorganizarea regiei autonome AQUASERV TÎRGU MUREȘ în societate comercială pe acțiuni și asocierea județului Mureș cu orașele Tîrgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni, Iernut și Cristuru Secuiesc, în vederea înființării operatorului regional de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare COMPANIA AQUASERV S.A., precum și avizele comisiilor de specialitate,
Având în vedere dispozițiile:
- Ordonanței de urgență nr. 30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome, aprobată și modificată de Legea nr. 207/1997, cu modificările ulterioare;
- Hotărârii de Guvern nr. 360/1998 privind unele măsuri pentru reorganizarea regiilor autonome de interes local care beneficiază de împrumuturi externe de la organismele financiare internationale;
- Legii nr. 326/2001 privind serviciile publice de gospodărire comunală, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordonanței Guvernului nr. 32/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, cu modificările și completările ulterioare;
- Hotărârii de Guvern nr. 1353/2003 pentru aprobarea Regulamentului-cadru și a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare;
- prevederilor art. 31 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 45/2003 privind finanțele publice locale, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 108/2004, cu modificările și completările ulterioare;
- prevederilor art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 113/2004 privind contractarea împrumuturilor externe de la instituții financiare internaționale pentru Programul de reabilitare a infrastructurii din orașele mici și mijlocii (SAMTID), aprobată prin Legea nr. 23/2005;
- prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1591/2002 pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare și funcționare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare,
Având în vedere studiul de oportunitate privind înființarea unui operator regional în județele Mureș și Harghita, municipiile Reghin, Sighișoara, Tîrnăveni și orașele Luduș, Iernut, Cristuru Secuiesc, aferent documentațiilor pentru programul SAMTID;
În temeiul prevederilor art. 104 lit. (r) și (t) și art. 109 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art. 1.Se aprobă asocierea județului Mureș cu orașele Tîrgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni, Iernut și Cristuru Secuiesc, în vederea participării în calitate de acționari la constituirea societății pe acțiuni Compania Aquaserv S.A., care va deveni operatorul regional al serviciilor publice de alimentare cu apa și de canalizare.
Art. 2.Reorganizarea R.A. Aquaserv Tîrgu Mureș se efectuează concomitent cu înființarea operatorului regional prin asocierea județului Mureș cu orașele Tîrgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni, Iernut și Cristuru Secuiesc.
Art. 3.La cererea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (European Bank for Recosntruction and Development) în calitate sa (i) de împrumutător în cadrul contractului de împrumut încheiat la data de 23.10.2003 cu împrumutatul R.A. Aquaserv Tirgu Mures și (ii) de creditor garantat în cadrul Acordului de garanție încheiat la data de 23.10.2003 cu garantul Consiliul Local Tîrgu Mureș pentru garantarea împrumutului descris la punctul (i) din prezentul articol 3, se aproba actul constitutiv al SC Compania Aquaserv SA incluzând modificările față de forma în care a fost adoptat de adunarea constitutivă din data de 12.05.2005, în care județul Mureș a fost reprezentat de către dl. Virag Gyorgy, conform Anexei 1.
Art. 4.Contribuția județului Mureș la formarea capitalului social al noii societății Compania Aquaserv S.A. va fi în cuantum de 778.140,07 RON, din care suma de 300.000,00 RON reprezintă aport la capitalul social, iar suma de 478.614,07 RON reprezintă prime de emisiune.
Art. 5. Se desemnează ca reprezentant al județului Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor a viitoarei societăți comerciale pe acțiuni Compania Aquaserv S.A., dl. Virag Gyorgy, persoană împuternicită să semneze în numele și pe seama județului Mureș actul constitutiv al viitoarei societăți comerciale pe acțiuni Compania Aquaserv S.A.
Art. 6.Se aprobă constituirea unei garanții reale mobiliare asupra acțiunilor pe care le va deține Municipiul Tîrgu Mureș la viitoarea societate comerciala Compania Aquaserv. S.A, pentru garantarea executării obligațiilor RA Aquaserv Tirgu Mures și, dupa reorganizare, obligațiilor Companiei Aquaserv SA rezultate din Contractul de Împrumut încheiat cu Banca Europeana pentru Reconstructie și Dezvoltare la data de 23 Octombrie 2003. Forma și conținutul contractului de garanție reală mobiliară sunt aprobate prin prezenta hotărâre, contractul fiind atașat drept Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre și face parte integrantă din aceasta.
Art. 7.De ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri răspund direcțiile de specialitate ale Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR GENERAL
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Integrare Europeană
Nr. ________, din ___.11.2005
Dosar I. A. / 4.

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea unor măsuri în legatură cu reorganizarea regiei autonome AQUASERV TÎRGU MUREȘ în societate comercială pe acțiuni și asocierea județului Mureș cu orașele Tîrgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni, Iernut și Cristuru Secuiesc, în vederea înființării operatorului regional de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare COMPANIA AQUASERV S.A.


Prin Hotărârea nr. 44, din 7 aprilie 2005, Consiliul Județean Mureș a aprobat participarea la formarea societății comerciale COMPANIA AQUASERV S.A. care va acționa ca operator regional în domeniul alimentării cu apă și al canalizării.

În formarea acestei companii, județul Mureș se asociază cu orașele Tîrgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Tîrnăveni, Luduș, Iernut și Cristuru Secuiesc.

Formarea noii companii se bazează pe reorganizarea regiei autonome AQUASERV, operator local în municipiul Tîrgu Mureș, respectiv a operatorilor existenți la ora actuală în celelalte localități.

În prezent, R.A. Aquaserv are în derulare un proiect în valoare de 27,9 milioane EURO, finanțat în cadrul programului ISPA. Pentru asigurarea cofinanțării proiectului a fost contractat un împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, garantat de către Primăria municipiului Tîrgu Mureș.

Datorită acestui contract de împrumut aflat în derulare, reorganizarea regiei este condiționată de acordul băncii finanțatoare și, respectiv, al Ministerului Finanțelor Publice. Condiția impusă de cele două instituții este preluarea de către noua societate ce se va înființa a tuturor obligaților ce decurg din clauzele contractului de împrumut, precum și asumarea garantării acestuia.

Ca urmare, în urma negocierilor purtate în perioada iunie - septembrie între reprezentații Băncii Europene pentru Reconstrucției și Dezvoltare și cei ai regiei Aquaserv, referitor la condițiile specifice de reorganizare, a apărut necesitatea modificării unor clauze cuprinse în actul constitutiv al societății comerciale Compania Aquaserv așa cum au fost ele aprobate prin Hotărârea Consiliului județean din luna aprilie 2005.

Aceste modificări, precum și modelul contractului de garanție reală mobiliară asupra acțiunilor ce revin municipiului Tîrgu Mureș sunt prezentate în anexă la proiectul de Hotărâre supus spre aprobare Consiliului Județean Mureș.

 

VICEPREȘEDINTE,
Alexandru Petru FRĂTEAN

  DIRECTOR EXECUTIV,
Valer BĂȚAGA