R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 111
din 29 septembrie 2005
privind asocierea Consiliului Județean Mureș cu Societatea Română de Televiziune, în vederea realizării filmului documentar, " Zestrea Românilor"

Consiliul Județean Mureș,
Analizând Expunerea de motive nr.11221/20.09.2005 a Direcției Economice,
Văzând avizele Comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art. 104 alin.(1), lit."s" și în temeiul art.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

h o t ă r ă ș t e:

Art. 1. Se aprobă asocierea Consiliului Județean Mureș cu Societatea Română de Televiziune în vederea realizării în comun a filmului documentar "Zestrea Românilor", potrivit contractului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Doamna Lokodi Edita Emöke, Președintele Consiliului Județean Mureș, se împuternicește cu semnarea contractului menționat la articolul 1.
Art.3. De îndeplinirea prezentei hotărâri răspunde Direcția Economică a Consiliului Județean.
Art.4. Prezenta hotărâre se comunică : Direcției Economice, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Mureș și Societății Române de Televiziune.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
p.SECRETAR GENERAL
Viorel Iosib
Director executiv

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr11221/20.09.2005

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind asocierea Consiliului Județean Mureș cu Societatea Română de Televiziune, în vederea realizării filmului documentar "Zestrea Românilor"

Societatea Română de Televiziune s-a adresat Consiliului Județean prin scrisoarea nr.6750/2005, manifestându-și intenția de a realiza în județul Mureș programul "Zestrea Românilor", un documentar artistic de etnografie și antropologie culturală țărănească, axat pe consemnarea riturilor de trecere (nașterea, nunta, înmormântarea), a obiceiurilor tradiționale legate de munca și sărbătorile de peste an.
Programul a fost realizat până acum cu succes în condiții de coproducție cu Consiliile județene: Alba, Maramureș, Gorj, Satu Mare, Botoșani, Suceava.
Reprezentanții Societății Române de Televiziune- Direcția Programe TVR2, au prezentat oferta în comisiile de specialitate cultură și buget ale Consiliului Județean Mureș.
S-a menționat că programul este structurat pe mai multe episoade a câte 30 de minute fiecare, costul unui episod ridicându-se conform devizului estimativ la 28.800 lei RON, din care cota ce ar urma să fie suportată de Consiliul Județean fiind în valoare de 6000 lei RON,(60 mil.lei vechi), respectiv mai puțin de o pătrime din valoarea totală.
Pentru realizarea unui minim de 10 episoade costurile aferente instituției noastre reprezintă circa 60.000 lei RON(600 mil.lei vechi)
În calitate de coproducător al serialului, Consiliul Județean primește dreptul de utilizare a filmului documentar, exclusiv în scop promoțional, necomercial, pe plan intern și internațional, pe casete VHS.
Pentru promovarea valorilor culturale și spirituale românești, din județul Mureș, în scopul difuzării lor pe canalele Societății Române de Televiziune, precum și al prezentării acestora la manifestări interne și internaționale cu caracter promoțional,Consiliul Județean Mureș, ca autoritate a administrației publice constituită la nivel județean intenționează ca prin colaborarea cu Societatea Română de Televiziune să-și aducă contribuția la menținerea, revigorarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural,etnografic și istoric, deosebit de bogat.
Având în vedere motivele prezentate mai sus, propunem aprobarea proiectului de hotărâre alăturat.

 

DIRECTOR,
Bartha Iosif

 

Văzut,
VICEPREȘEDINTE
Emil Groza