EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea Conventiei de colaborare pentru participarea Consiliului Sighisoara la finantarea finalizarii sub proiectului "Complex de servicii comunitare destinat protectiei copilului cu handicap sever" Sighisoara


In zona Municipiului Sighisoara nu exista institutii amenajate special pentru ingrijirea copiilor cu handicap sever, desi, potrivit statisticii, in zona se afla peste 147 de copii in aceasta situatie dificila.
De asemenea, una din problemele majore ale ingrijirii copiilor cu handicap o reprezinta necesitatea relocarii copiilor institutionalizati in Centrul de la Brâncovenesti.
In contextul general al acestor probleme este oportuna realizarea unui centru de servicii comunitare pentru copiii cu handicap sever, in care sa poata fi ingrijiti copiii institutionalizati si care sa poata oferi posibilitati de tratamente recuperatorii si de intretinere pentru copii cu handicap din comunitatea sighisoreana si din zona limitrofa municipiului.
Astfel, complexul va avea urmatoarele functiuni de baza:
- Centrul de plasament pentru copii cu handicap sever
- Centru de zi pentru copii cu handicap
- Centru de consiliere si sprijin pentru parinti si copii
Capacitatea centrului de plasament va fi de 56 copii cazati in 6 module a câte 2 camere fiecare (4 si 5 paturi/camera).
Centrul de zi va avea o capacitate de 40 de copii, insa va exista posibilitatea rulajului, in functie de programul personalizat de interventie.
Beneficiarii Centrului de consiliere si sprijin pentru copii si parinti sunt familiile naturale /substitutive ale copiilor cu handicap, respectiv ale celor 76 de copii din Municipiul Sighisoara, celor 66 din zona limitrofa si celor 53 de copii de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Brâncovenesti.
Complexul va avea in dotare diverse sali de tratament si recuperare: sala kinetoterapie, sala de hidroterapie, cabinete medicale, cabinete de logopedie, de psihologie.
De asemenea, având in vedere ca in baza solicitarii Consiliului Judetean Mures, prin DGPDC Mures, catre Ministerul Finantelor Publice pentru alocarea de resurse financiare in scopul finalizarii investitiei "Complex de servicii comunitare destinat protectiei copilului cu handicap sever" Sighisoara, prin HG 2015/2004 s-a alocat suma de 2,50 miliarde lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.
Fondul având destinatie speciala solicitam aprobarea modificarii bugetului si introducerea sumelor respective in bugetul D.G.P.D.C. aflat in subordinea Consiliului Judetean Mures.
Mentionam ca suma respectiva constituie o parte a contributiei Consiliului Judetean Mures la proiectul aflat in derulare in suma totala de 766.680 euro, din care 520.000 contributie BDCE, 130.000 euro - ANPCA, 116.180 euro - Consiliul Judetean Mures.
Prin implementarea acestui proiect sunt corelate nevoile grupului tinta cu prevederile strategiei judetene in domeniul protectiei copilului aflat in dificultate pentru perioada 2002-2007, aprobata prin hotarârea nr.48/2002 a Consiliului Judetean Mures, care are ca principale obiective: ingrijire medicala adecvata permanenta, servicii specializate de recuperare si educatie, integrare in viata comunitatii, stimulare, sprijin in cadrul unui mediu alternativ celui din institutia de tip rezidential invechit.
Fata de cele prezentate propunem aprobarea Conventiei de colaborare pentru participarea Consiliului Sighisoara la finantarea finalizarii sub proiectului "Complex de servicii comunitare destinat protectiei copilului cu handicap sever" Sighisoara.

 

  VIZAT
SECRETAR GENERAL
Ioan Toganel
 
DIRECTOR EXECUTIV
Domby Carol
  DIRECTOR EXEC. ADJ. ECONOMIC
Mezei Vasile