ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Nr._____/________.2004

Expunere de motive
privind clasarea ca drumuri comunale a unor drumuri vicinale si drumuri de exploatare de pe teritoriul administrativ al comunelor Acatari, Gheorghe Doja si Craciunesti

Deoarece factorul principal de coeziune intre localitati este reprezentat de relatiile de productie, munca, aprovizionare, administrare, servire-dotare etc., analiza perspectivelor de dezvoltare a localitatilor este inseparabil legata de ceea a ariei de manifestare a relatiilor pe care le genereaza si anume:
- Relatiile de munca genereaza deplasari zilnice sau saptamânale, frecventa lor influentând direct dezvoltarea retelei rutiere;
- Dotarile si serviciile determina urmatoarele tipuri de deplasari:
- pentru turism - deplasari la principalele obiective
- pentru invatamânt - deplasari zilnice in cazul distantelor mici
- pentru comert si servicii - deplasari periodice si ocazionale
- pentru institutii administrative, juridice - deplasari ocazionale sau periodice
- pentru informare generala, contacte sociale - deplasari periodice.
Cele trei comune, Acatari, Gheorghe Doja si Craciunesti au teritoriile administrative invecinate, astfel incât prin clasarea unor drumuri vicinale si drumuri de exploatare in drumuri comunale, legatura intre satele apartinatoare celor trei comune se va face pe o retea rutiera mai scurta si modernizata, ele devenind drumuri colectoare, ceea ce va duce la descongestionarea traficului existent pe drumul judetean DJ 151D.
De asemenea se va realiza accesul pe un traseu mai scurt la drumul national E60.
In comuna Gheorghe Doja localitatea apartinatoare Satu Nou are legatura cu centrul de comuna numai pe drumul comunal DC 68 care atinge satul in partea vestica. Pentru a lega direct satul de centrul de comuna este necesara clasarea drumului vicinal existent in drum comunal cu denumirea DC 68D Gh. Doja - Satu Nou. Din DC 68D (loc. Satu Nou), prin clasarea drumurilor vicinale Satu Nou - Cinta -Cornesti in drum comunal cu denumirea DC 68B si a drumurilor de exploatare DE 1478 Roteni- Valeni, DE 941 Valeni - Gruisor si a drumului vicinal Gruisor - Cornesti in drum comunal cu denumirea DC 68C si modernizarea acestora se face o legatura intre satele mai sus amintite, totodata putându-se realiza circulatia utilajelor si a masinilor agricole fara a intra pe drumul judetean DJ 151D.
In conformitate cu art. 13 din Ordonanta de Urgenta a Guvenului nr. 43/1997, republicata, privind regimul drumurilor, propunerile de incadrare a drumurilor comunale se face de catre consiliile locale ale comunelor interesate, prin consiliile judetene.
Fata de cele de mai sus, propunem aprobarea proiectului de hotarâre anexat.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV
ing. Bochis Nicoleta
  VAZUT
VICEPRESEDINTE
Alexandru P. Fratean