ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETAN
Directia Buget-Finante si Asistenta Economica
Nr. 11079/17.11.2004

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind aderarea judetului Mures la
Asociatia internationala "Airport Regions Conference" (ARC)

Ca urmare a demersurilor efectuate in aprilie 2002 de executivul Consiliului Judetean Mures, Judetul Mures si Aeroportul Tg.Mures au solicitat aderarea la asociatia internationala "Airport Regions Conference" (ARC), in baza informatiilor primite de la administratia regiunii Sussex din Marea Britanie.
"Airport Regions Conference" (ARC) este o asociatie a regiunilor si oraselor din Europa care au in teritoriu un aeroport international.
Una din principalele atributii ale Asociatiei internationale (ARC) este de a contribui la dezvoltarea transportului aerian, in strânsa legatura cu politica generala regionala, respectiv de a armoniza si a realiza un echilibru intre beneficiile economice generate de activitatea aeroporturilor si impactul asupra mediului.
In iunie 2002, d-l. Fratean Alexandru, in calitate de consilier judetean si d-l. Runcan Petru Stefan director la R.A. "Aeroportul Târgu-Mures" au participat la sedinta anuala ARC de la Amsterdam, Olanda. Cu aceasta ocazie, ca urmare al lobby-ului pozitiv si a sustinerii pertinente a cauzei judetului Mures de catre d-l. Alexandru Fratean, s-a obtinut o dispensa la doua criterii de selectie, iar votul in plen a intrunit cvorumul necesar de primire a judetului Mures ca membru ARC.
Dl. Fratean Alexandru a fost nominalizat membru al Comisiei ARC "Afaceri si Resurse Umane", iar dl. Runcan Petru Stefan a fost nominalizat in comisia "Transporturi si suprafete accesibile".
Având in vedere posibilitatea de demarare a unor programe si cooperari interregionale intre judetul Mures si regiuni similare din tari membre UE, precum si intentia de organizare la Târgu-Mures in iunie 2005 a sedintei anuale ARC, este necesar ca in conditiile Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, Consiliul Judetean Mures sa adopte o hotarâre de aderare la asociatia internationala "Airport Regions Conference".
In calitate de membru cu puteri depline al asociatiei ARC, Consiliul Judetean Mures va plati anual o cotizatie minima de 2500 EUR.
In concluzie, tinând cont de motivele prezentate mai sus, se propune aprobarea in regim de urgenta a proiectului de hotarâre alaturat.

 

 

DIRECTOR
Bartha Iosif
  VAZUT
VICEPRESEDINTE
Alexandru P. Fratean