ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Buget-Finante si Asistenta Economica
Nr. 9002/30 septembrie 2004

 

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind organizarea si functionarea Serviciului Public Judetean SALVAMONT Mures

In conformitate cu prevederile Hotarârii nr.77 din 23 ianuarie 2003, Consiliile Judetene in a caror raza administrativ-teritoriala se afla trasee montane si /sau pârtii de schi organizeaza servicii publice judetene SALVAMONT care coordoneaza activitatea de prevenire a accidentelor montane si de salvare in munti a persoanelor accidentate si a bolnavilor.
In acest sens se propune infiintarea Serviciului Public Judetean SALVAMONT si in judetul Mures ca serviciu public cu personalitate juridica, subordonat Consiliului Judetean. In judetul Mures se vor amenaja si omologa trasee turistice in zonele montane ale Muntilor Calimani, Gurghiului si imprejurimile orasului Sovata.
Pentru organizarea activitatii de prevenire a accidentelor montane si de salvare in munti a persoanelor accidentate si a bolnavilor, in aceste zone se propune infiintarea formatiilor de salvare montana la Deda, Gurghiu si Sovata.
Pe lânga activitatea de prevenire a accidentelor montane si de salvare in munti a persoanelor accidentate si a bolnavilor, formatiile de salvare montana se vor ocupa de activitatea de amenajare, intretinere si reabilitare a celor 66 de trasee turistice montane din judet, mai ales a celor care ajung pe creasta muntilor Calimani si Gurghiului si care sunt foarte accidentate si periculoase, aceasta activitate constituind o atributie permanenta a formatiilor de salvare montana.
In zona traseelor turistice se gasesc 43 de cabane forestiere, precum si 66 cantoane silvice si case de vânatoare, care pot constitui adapost pentru turistii ocazionali.
In orasul Sovata exista o pârtie de schi, unde se perinda circa 20.000 de persoane, pe sezon, pentru practicarea sporturilor de iarna.
Serviciul Public Judetean SALVAMONT Mures va asigura:
- coordonarea din punct de vedere administrativ si organizatoric a activitatii de salvare montana in judet;
- propunerea pentru omologare sau desfiintare a unor trasee montane;
- coordonarea si supravegherea activitatii de amenajare, intretinere si reabilitare a traseelor montane din judet;
- preluarea apelurilor de urgenta privind accidentele montane si transmiterea acestora la sefii de formatie SALVAMONT sau inlocuitorii acestora;
- permanenta la punctele si refugiile SALVAMONT;
- verificarea si indeplinirea obligatiilor prevazute la art.39 din Hotarârea nr.77/2003;
- organizarea activitatii de pregatire profesionala a salvatorilor montani in judet.
Aceste activitati se fac in strânsa colaborare cu Directia Judeteana de Sanatate Publica Mures si Serviciul Mobil de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare Mures.
Având in vedere cele prezentate, propunem spre aprobare proiectul de hotarâre alaturat.

 

DIRECTOR
Bartha Iosif
  VAZUT
VICEPRESEDINTE
Emil Groza