ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Buget-Finante si
Asistenta Economica
Nr. 9084/01.10.2004

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind aprobarea Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate, in trafic judetean si interjudetean limitrof, pentru anii 2005-2007

In baza O.M.L.P.T.L.nr.1842/2001, ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei pentru aprobarea Normelor Metodologice de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si activitatilor conexe acestora, modificat si completat prin O.M.T.C.T. nr.215/2004, Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate, in trafic judetean si interjudetean intre judetul Mures si judetele limitrofe, se aproba de catre Consiliul Judetean, pe o perioada de 3 ani.
Totalitatea traseelor, cursele necesare pentru acoperirea acestora, graficele de circulatie aferente cu indicarea statiilor si a autogarilor utilizate, numarul de autovehicule si capacitatea de transport a acestora (microbuze, autobuze sau autocare), inclusiv autovechiculele de rezerva, necesare pentru efectuarea curselor sau a traseului, alcatuiesc programele de transport rutier de persoane prin servicii regulate (O.M.L.P.T.L. nr. 1842/2001 - art.28).
Autoritatea Rutiera Româna - ARR - Agentia Mures, cu adresele nr. 7915, 7916/6.09.2004 ne-a inaintat proiectul Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic judetean si interjudetean limitrof, pentru anii 2005-2007 spre aprobare.
In vederea finalizarii noului Program de transport, Consiliul Judetean Mures a solicitat propuneri de imbunatatire si completare tuturor primariilor din judet. S-au primit 84 raspunsuri pe care Directia Buget-Finante si Asistenta Economica le-a analizat, propunând ca 66 sa fie puse in discutie, in vederea introducerii in noul Program de transport. In principal, aceste solicitari se refera la:
- marirea numarului de curse;
- modificarea - adaptarea orelor de circulatie la necesitatile de deplasare ale navetistilor si elevilor;
- completarea cu program de transport pentru zilele de sâmbata si duminica in majoritatea localitatilor;
- innoirea parcului de autobuze (unele au vechime de 30 de ani) cu altele mai noi;
- posibilitati de transport pentru cei 12.400 locuitori si 620 elevi care traiesc in localitatile izolate (76) din judetul Mures;
- drumuri degradate, inaccesibile transportului de persoane prin servicii regulate.
In sedinta din 17.09.2004, Directia Buget-Finante si Asistenta Economica impreuna cu Comisia de servicii publice si reprezentantul A.R.R.-Agentia Mures, au analizat in mod detaliat posibilitatea de introducere in noul program de transport a solicitarilor mentionate mai sus si pe masura posibilitatilor de acces a mijloacelor de transport solicitarile au fost introduse in program. Pentru situatiile in care este vorba de comune cu mai multe localitati izolate si cu numar redus de locuitori, se recomanda organizarea unui serviciu public de transport local, pe raza unei comune nefiind necesara licenta de traseu ci numai licenta de transport pentru mijlocul de transport sau realizarea transportului pe baza de conventie intre primarie si operatorul zonal.
In data de 28.09.2004 Directia Buget-Finante si Asistenta Economica, impreuna cu Comisia de servicii publice si reprezentantul A.R.R.-Agentia Mures au organizat doua intâlniri, una cu reprezentanti ai patronatului transportatorilor si una cu transportatorii din judetul Mures. La sedinta cu reprezentantii patronatului s-a discutat solicitarea S.C. Siletina Imprex SRL-SC Transport Local SA - Asociere pentru Transport Urban Tg.Mures privind infiintarea unui traseu Ludus - Sovata cu includere in oferta 21 grupa 15. Acestei solicitari nu i s-a dat curs deoarece functionarea Parcului Industrial, activitatea Aeroportului Tg. Mures in regim de trafic international si deschiderea autostrazi nu sant de actualitate , solicitarea urmand a fi analizata la momentul oportun.
La sedinta cu transportatorii li s-a inmânat acestora noul proiect de program de transport urmând ca in 24 de ore sa vina cu observatii daca este cazul. S-au primit 22 adrese cu solicitari privind modificarea unor ore, completarea cu trasee ramase afara din program, solicitari care in majoritatea cazurilor au fost operate.
Directia Buget-Finante si Asistenta Economica considera ca acest proiect este adecvat si corespunde necesitatilor actuale si de perspectiva ale cetatenilor din judetul Mures.
Pe baza celor de mai sus, propunem aprobarea Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate, in trafic judetean si interjudetean limitrof, pentru anii 2005-2007, conform anexelor 1-7.

 

DIRECTOR GENERAL
Bartha Iosif
  VAZUT
VICEPRESEDINTE
Emil Groza