ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Buget-Finante si
Asistenta Economica
Nr. 8887/28.IX.2004

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind rectificarea bugetului Consiliului Judetean Mures
si a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unitatilor administrativ – teritoriale
pe anul 2004

In conformitate cu prevederile art. 15 din O.U.G. nr. 45/2003 privind finantele publice locale Consiliul Judetean poate aproba rectificarea bugetului propriu si a bugetelor locale ale unitatilor administrativ – teritoriale ca urmare a unor propuneri fundamentate ale ordonatorilor principali de credite.

Potrivit anexei nr. 3 din Ordonanta nr. 91/2004 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2004, judetului Mures i-au fost alocate „ Sume defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale” in volum de 13.191.000 mii lei pentru protectie sociala privind asigurarea ajutorului social acordat potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Propunem repartizarea acestor sume pe comune, orase, municipii, potrivit anexei nr.5.

De asemenea, potrivit anexei nr. 4 din aceeasi ordonanta nr. 91/2004, judetului nostru i-au fost alocate „Sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, in volum de 14.750.000 mii lei destinate finantarii cheltuielilor de personal ale institutiilor din invatamântul preuniversitar de stat din comune, orase si municipii.

In acest sens s-au purtat discutii cu toate institutiile din invatamântul preuniversitar de stat, analizându-se conturile de executie si platile efectuate de catre acestea la zi.

Propunem repartizarea sumelor pe comune, orase si municipii potrivit anexei nr.6.

In urma analizei solicitarilor unor sume ca sprijin financiar in sedinta comisiei economico – financiara din data de 23 septembrie 2004 s-au propus urmatoarele:

Alocarea unor sume din bugetul Consiliului Judetean, capitolul „Activitate sportiva” dupa cum urmeaza:

- Club Sportiv Universitar – scrima - pentru Andrei Radu - 30 milioane lei

- C.S. Electromures – echipa de popice – 50 mil. lei

- S.C. MARIS – Campionatul national pe echipe - sah 10 mil. lei

- Clubul Sportiv Scolar – Hochei pe iarba – 15 mil. lei

Alocarea unor sume din fondul de rezerva la dispozitia Consiliului Judetean dupa cum urmeaza :

- U.M.F. – Facultatea de Farmacie - simpozion– 10 mil. lei

- Fundatia Minerva – Sustinerea proiectului – Cultura Sanitara” - 20 mil. lei

- Clinica de Psihiatrie II , pentru reamenajare – 20 mil. lei

- Asociatia Sf. Elisabeta – cheltuieli materiale case de tip familial - 50 mil. lei

- Asociatia Alpha Transilvania –continuarea proiectului pt. copii cu dizabilitati - 50 mil. lei

- Sindicatul pensionarilor - ajutoare pentru pensionari - pachete cu alimente - 20 mil. lei

- Aeroport – 800 mil. lei – gard imprejmuitor

- Institutul de cercetari socio-umane – sesiune stiintifica româno – franceza - 20 mil. lei

- Fundatia REGENBOOG – CURCUBEU - SZIVARVANY – cheltuieli materiale - 20 mil. lei

- Administratia Palatului Culturii pentru reparatii – la Galeriile Fondului Plastic si Galeriile de Arta ale U.A.P. – 600 mil. lei.

De asemenea, se propune alocarea sumei de 245 mil. lei pentru unele reparatii strict urgente la Teatrul National, sursele de finantare fiind - 55,56 mil. lei din Fondul de rezerva la dispozitia Consiliului Judetean, si 189,44 mil. lei, prin diminuarea articolului 27 „Reparatii curente” la Autoritati publice.

Având in vedere ca in Hotarârea nr. 8/28.VIII.2004 a Consiliului Judetean , sumele care urmeaza a fi alocate de Consiliul Local Tg. Mures, in volum de 5.800 mil. lei, pentru obiectivul „Extinderea Aerogara Tg.Mures” au fost incluse in bugetul Consiliului Judetean pe parte de venituri la pozitia „Alte venituri de la alte institutii”, iar Normele Metodologice nr. 120142/2004 emise de Ministerul Finantelor , precizeaza ca sumele acordate de persoane juridice si fizice in vederea participarii la finantarea unor actiuni de interes public, se vor evidentia la capitolul „Donatii si sponsorizari”, propunem aceste modificari prin excluderea la pozitia „Alte venituri de la alte institutii publice” si includerea la „Donatii si sponsorizari” a sumei de 5.800 mil lei.

In conformitate cu prevederile art. 54, alineatul 4, din O.U.G. nr. 45 din 2003 privind finantele publice locale , utilizarea fondului de rulment se aproba de Consiliul Judetean in afara bugetului local.

Deoarece, prin Hot.C.J. nr. 51/27 mai 2004 si prin Hot.C.J. nr. 8/26 august 2004, utilizarea fondului de rulment a fost cuprinsa in buget, propunem diminuarea acestuia cu suma de 6529,6 mil. lei, pe parte de venituri la pozitia „Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casa”, iar pe parte de cheltuieli diminuarea la subventii la Administratia palatului Culturii cu suma de 4529,6 mil. lei si la Directia Copilului la cheltuieli de capital cu suma de 2.000 mil. lei.

Propunem de asemenea aprobarea utilizarii fondului de rulment pe structura „Venituri si cheltuieli evidentiate in afara bugetului local” pe anul 2004, conform anexei nr. 3.

In urma analizei executiei investitiilor Consiliului Judetean se constata ca fiind necesara o reasezare a acestora pe institutii, ceea ce se propune conform anexei nr. 4.

Fata de cele de mai sus propunem aprobarea proiectului de hotarâre alaturat.

 

DIRECTOR
ec. Bartha Iosif


VAZUT
VICEPRESEDINTE
Emil Groza