R O M Â N I A
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN


HOTÃRÂREA Nr. 30
din 25 martie 2004
privind aprobarea "Regulamentului de organizare a activitatii de exploatare
a sistemelor de alimentare cu apa realizate in baza H.G. nr. 687/1997 in perioada de garantie"


Consiliul Judetean Mures,
Vazând expunerea de motive nr. 2093 din 10.03.2004 a Directiei Tehnice Drumuri, Poduri Judetene si Investitii privind aprobarea "Regulamentului de organizare a activitatii de exploatare a sistemelor de alimentare cu apa realizat in baza H.G. nr. 687/1997 in perioada de garantie"
Potrivit Ordinului Ministerului Lucrarilor Publice Transporturilor si Locuintei nr.1853/11.11.2002 privind organizarea receptiilor la obiectivele de investitii de alimentare cu apa la sate si locuinte sociale realizate in conformitate cu prevederile HG nr.687/1997 si masurile necesare a fi luate in perioada de garantie a lucrarilor, urmat de Dispozitia nr.1/22.11.2002 a Secretarului de Stat al Ministerului Lucrarilor Publice Transporturilor si Locuintei cu Normele metodologice aferente,
In temeiul prevederilor art.104 si 109 din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala,

h o t a r a s t e :

Art.1. Se aproba "Regulamentul de organizare a activitatii de exploatare a sistemelor de alimentare cu apa realizate in baza H.G. nr. 687/1997 in perioada de garantie"

Art.2. De aplicarea prezentei hotarâri raspund: Directia Tehnica Drumuri, Poduri Judetene si Investitii si Directia Buget, Finante si Asistenta Economica.

 

PRESEDINTE
Ing. Virág György
  Contrasemneaza
SECRETAR GENERAL
Toganel Ioan




REGULAMENT
de organizare a activitatii de exploatare a sistemelor de alimentare cu apa realizate in baza H.G. nr. 687/1997 in perioada de garantie


CAP. 1
Dispozitii generale

Art. 1. Prevederile prezentului regulament se aplica la sistemele de alimentare cu apa construite in cadrul programului aprobat prin H.G. nr. 687/1997, in perioada de garantie de doi ani .
Art. 2. Prezentul regulament cuprinde masuri necesare pentru indeplinirea conditiilor normale de exploatare a sistemelor de alimentari cu apa in vederea functionarii instalatiilor la parametrii proiectati pe timp de 2 ani, pe perioada de garantie a acestora, având la baza Normele metodologice privind aplicarea prevederilor Ordinului Ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei nr. 1853/11.11.2002.
Art. 3. Sistemele de alimentare cu apa in perioada de garantie sunt in proprietatea publica a Consiliului Judetean pâna la receptia finala.
Art. 4. Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului isi mentine calitatea de Investitor, stabilita de H.G. nr. 687/1997 pâna la semnarea proceselor verbale de receptie finala a tuturor sistemelor de alimentare cu apa, respectiv pâna in anul 2007.

CAP. 2
Organizarea exploatarii

Art. 5. Sistemele de alimentare cu apa realizata in baza H.G. nr. 687/1997 sunt dimensionate exclusiv pentru asigurarea consumului necesar pentru cismele publice, racorduri individuale in curti, institutii publice, pentru unele servicii din localitatile rurale si pentru rezerva de incendiu. Daca nu se respecta conditiile de exploatare normala, Antreprenorul poate apela la clauze contractuale care il exonereaza de obligatiile de a garanta functionarea sistemelor de alimentare cu apa pe timp de doi ani. In aceste imprejurari efectele economice, sociale si de ordin sanitar pot deveni grave si pot atrage raspunderea juridica a autoritatilor publice care nu au luat masurile necesare, tehnice si administrative pentru prevenirea unor astfel de evenimente.
Art. 6. Sistemele de alimentare cu apa realizate in baza H.G. nr. 687/1997 se evidentiaza in proprietatea publica a Consiliilor Judetene in termen de 30 de zile de la punerea in functiune, pe baza proceselor verbale de predare - primire incheiate intre Investitor si Consiliul Judetean Mures.
Art. 7. Consiliul Judetean Mures prin Hotarâre stabileste modalitatea activitatii de exploatare in perioada de garantie a acestor sisteme, luând in considerare conditiile locale cele mai oportune de la caz la caz.
Art. 8. In baza Instructiunilor de exploatare avizate de Investitor, Antreprenorul General asigura instruirea personalului de exploatare al sistemelor de alimentare cu apa, care va fi confirmata individual printr-un act de autorizare emis de Antreprenor.
Art. 9. Parametrii de functionare a instalatiilor vor fi verificate pe o durata de 90 de zile, incepând cu data punerii in functiune. La finele perioadei de proba factorii implicati vor incheia acte de constatare cu privire la parametrii de functionare a instalatiilor si conductelor, a modului de remediere a eventualelor defectiuni aparute in exploatare.
Art. 10. In perioada de proba a conditiilor de exploatare se interzice efectuarea oricaror lucrari care pot influenta parametrii de functionare a sistemelor de alimentari cu apa receptionate, cu exceptia lucrarilor de remedieri executate exclusiv de antreprenori.
Art. 11. In perioada de garantie de 2 ani, antreprenorii vor executa toate lucrarile de remediere ale eventualelor defectiuni aparute in exploatare, inclusiv completarile sau schimbarile de echipamente necesare asigurarii functionarii corespunzatoare si la parametrii proiectati, a tuturor instalatiilor componente ale sistemelor de alimentare cu apa.

CAP. 3
Racorduri individuale

Art. 12. Sistemele de alimentare cu apa sunt proiectate astfel incât in afara alimentarii cu apa prin cismele stradale se pot realiza racorduri individule de apa in curti.
Art. 13. Executarea si exploatarea racordurilor individuale in perioada de garantie, trebuiesc astfel realizate incât sa nu afecteze conditiile de exploatare ale sistemului de alimentare cu apa.
Art. 14. Bransamentele individuale nu sunt cuprinse in categoria lucrarilor care intra in sarcina contractuala a Antreprenorului, astfel incât costul acestor bransamente se suporta de fiecare beneficiar individual, care solicita acesta in conditiile stabilite de unitatea de exploatare al sistemului de alimentare cu apa.
Art. 15 Pentru respectarea prevederilor legale si contractuale, racordurile individuale in curti in perioada de garantie, se vor executa in baza unei autorizatii de construire având la baza proiectele tip avizate de Investitor, de catre societatea care asigura exploatarea sistemului sau de subantreprenorul care a realizat sistemul de distributie din localitatea respectiva.
Art. 16. Nerespectarea conditiilor impuse in autorizatia de construire, atrage dupa caz suspendarea sau desfiintarea bransamentului.
Art. 17. Autorizatia de construire pentru lucrarile de racordare individuala la sistemul de alimentare cu apa aflat in garantie, cu respectarea tuturor formalitatilor premergatoare prevazuta de Legea nr. 453/01.08.2001. Autorizatia de construire poate fi obtinuta de unitatea de exploatare a sistemului de alimentare cu apa aflat in garantie, pe baza unei imputerniciri date de solicitantul cererii de autorizare, cu plata anticipata a taxelor si cheltuielilor aferente acestui serviciu.
Art. 18. In perioada de garantie a sistemelor de alimentare cu apa executata in baza H.G. nr. 687/1997 solicitantii de racorduri individuale in curti, sau dupa caz unitatile de exploatare stabilita de Consiliul Judetean vor prezenta autoritatilor competente documentele necesare obtinerii autorizatiilor de construire numai pentru lucrari care adapteaza la teren "Proiecte cadru de racord individual in curti " aprobate de comisia de avizare numita prin Ordinul Ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei nr. 51/05.06.2001 (folosirea caminelor de apometru prefabricate din polietilena).
Art. 19. Problemele ce privesc costul apei livrate si stabilirea tarifelor pentru livrarea apei in perioada de garantie a sistemelor de alimentare cu apa sunt de competenta Consiliului judetean, având la baza calculul economic prezentat de unitatea de exploatare a sistemelor de alimentare cu apa desemnata.

CAP. 4
Dispozitii finale

Art. 20. Executarea de racorduri individuale ilegale, sau aprobarea acestora de persoane neautorizate, deteriorarea sau sustragerea unor componente ale sistemelor de alimentare cu apa care pot produce intreruperi in livrarea apei, sau pot afecta exploatarea in conditiile normale a sistemelor de alimentare cu apa, atrag dupa caz raspunderea administrativa, civila sau penala pentru efectele tehnice, economice, sociale sau sanitare, a persoanelor in cauza.
Art. 21. In cazul constatarii unor astfel de situatii, unitatile de exploatare a sistemelor de alimentare cu apa vor informa de indata conducerea Consiliului judetean, reprezentantul Investitorului si vor sesiza autoritatile publice de cercetare penala.
Art. 22. Dupa expirarea perioadei de garantie de 2 ani in spiritul autonomiei locale si in conformitate prevederile Legii nr. 213/17.11.1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acestea anexa 1, sistemele care deservesc un singur teritoriu administrativ (comuna) se vor transfera in domeniul public al acestora, iar cele care reprezinta sistem micro - zonal sau zonal pe teritoriul a mai multor comune, vor ramâne in patrimoniul public al Consiliului Judetean Mures.