Anexă la Hotărârea nr.7/2004

 

 

R E G U L A M E N T

de organizare și funcționare al aparatului propriu al Consiliului Județean Mureș

 

 

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

 

 

            Art.1  În conformitate cu prevederile art.122 din Constituția României și ale art.101 alin.1 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, Consiliul Județean Mureș este autoritatea administrației publice județene pentru coordonarea activității consiliilor locale, comunale și orășenești în vederea realizării serviciilor publice de interes județean.

            Art.2 Pentru îndeplinirea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, Consiliul Județean Mureș organizează și asigură funcționarea unui aparat propriu de specialitate subordonat președintelui acestuia.

            Art.3  În funcție de specificul atribuțiilor, aparatul propriu de specialitate este organizat în direcții, servicii și compartimente, care asigură realizarea atribuțiilor autorității administrației publice județene, stabilite prin lege și alte acte normative, precum și cele ce decurg din propriile hotărâri. Structurile aparatului propriu de specialitate au fiecare o competență proprie, rezultată fie direct din lege, fie din prezentul regulament, pe care o exercită realizând acte administrative pregătitoare și operațiuni tehnico-materiale. Ele nu au capacitatea decizională  și nici dreptul de a iniția proiecte de hotărâri, ci doar abilitatea legală de a fundamenta prin rapoarte de specialitate, studii, referate etc., sub aspect legal, formal, de eficiență și/sau eficacitate procesul decizional realizat de Consiliul Județean, Delegația Permanentă, Președintele Consiliului Județean și Secretarul General al județului.

            Art.4  Organigrama, statul de funcții, numărul de personal din aparatul propriu se aprobă conform legii, la propunerea președintelui, prin hotărâre a Consiliului Județean. Aparatul propriu al Consiliului Județean se organizează în direcții, servicii și compartimente, după cum urmează:

-         Direcția Juridică și Administrație Publică

-         Direcția Buget-Finanțe și Asistență Economică

-         Direcția Administrativ, Gospodărire

-         Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului

-         Direcția Tehnică Drumuri, Poduri Județene și Investiții

-         Serviciul Resurse Umane și Consilieri Președinte

-         Compartimentul de Audit Intern

            Art.5  Președintele Consiliului Județean răspunde de buna funcționare a aparatului propriu de specialitate pe care îl conduce și îl controlează.

 Vicepreședinții și secretarul general al județului asigură conducerea, coordonarea și controlul activității desfășurate în cadrul structurilor aparatului  propriu  de specialitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean Mureș și dispozițiile președintelui acestuia.

Art.6 Conducerea direcțiilor de specialitate este asigurată prin directorii executivi, care programează, organizează, coordonează și controlează activitatea personalului din subordine, conform prevederilor organigramei și fișei postului și prezentului regulament. Directorii executivi ai direcțiilor aparatului propriu de specialitate au obligația de a colabora între ei, cu conducătorii serviciilor publice de interes județean de sub autoritatea Consiliului Județean Mureș, cu autoritățile administrației publice locale din județ, cu șefii serviciilor deconcentrate ale ministerelor și celorlalte organe în scopul de a asigura îndeplinirea competențelor legale ce revin Consiliului Județean Mureș în condițiile de legalitate, oportunitate și eficiență.

            Art.7 Aparatul propriu de specialitate al Consiliului Județean Mureș, cuprinde două categorii de personal, după cum urmează:

a)       funcționari publici, cărora le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, completate cu prevederile legislației muncii;

b)      personalul angajat cu contract individual de muncă, care nu are calitatea de funcționar public și căruia îi sunt aplicabile exclusiv prevederile legislației muncii.

Ambelor categorii de personal din aparatul propriu de specialitate, li se vor aplica, în mod corespunzător, dispozițiile prezentului regulament.

            Art.8  În scopul organizării aplicării legii și a celorlalte acte normative, aparatul propriu de specialitate al Consiliului Județean, îndeplinește următoarele atribuții generale:   

                        a) punerea în aplicare a legilor și a celorlalte acte normative, inclusiv a hotărârilor adoptate de Consiliul Județean Mureș și a dispozițiilor emise de președintele acestuia;

                        b) elaborarea proiectelor de acte normative și a altor reglementări specifice autorității precum și asigurarea avizării acestora;

                        c) elaborarea proiectelor, studiilor, programelor, prognozelor, rapoartelor și altor documente pe care se fundamentează procesul decizional din cadrul Consiliului Județean;

                        d) acordă, la cererea autorităților administrației publice locale din județ, asistență juridică, economică, tehnică și de altă natură;

                        e) exercită activități de îndrumare și control, conform prevederilor legale în vigoare și în condițiile prezentului regulament;

                        f) realizează controlul și auditul public intern pentru autoritate și instituțiile subordonate;

                        g) realizează activități, în conformitate cu strategia de informatizare a administrației publice;

                        h) îndeplinește orice alte atribuții ce decurg din legislația în vigoare, hotărârile Consiliului Județean și dispozițiile emise de președinte;

                        i) răspunde în condițiile legii și ale prezentului regulament, pentru întreaga activitate desfășurată.

                        Detalierea atribuțiilor pentru fiecare structură din cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean, este redată în capitolul în capitolul II al prezentului regulament, iar individualizarea atribuțiilor pentru fiecare funcționar public ori salariat, se regăsește în fișa postului.

 

CAPITOLUL II

ATRIBUȚIILE DIRECȚIILOR, SERVICIILOR ȘI COMPARTIMENTELOR DIN STRUCTURA APARATULUI PROPRIU DE SPECIALITATE

 

 DIRECȚIA  JURIDICĂ ȘI ADMINISTRAȚIE PUBLICÃ

 

Art.9. Direcția Juridică și Administrație Publică este compartimentul de specialitate al Consiliului Județean care asigură funcționalitatea aparatului propriu și a Consiliului Județean și coordonează activitatea consiliilor locale  cu privire la organizarea și funcționarea lor în cadrul și cu respectarea prevederilor legale. Prin Serviciul juridic se reprezintă județul și Consiliul Județean la instanțele judecătorești.

Art.10. În colaborare cu celelalte compartimente Direcția Juridică și Administrație Publică asigură pregătirea materialelor pentru președinte, Delegația Permanentă, comisiile pe domenii de specialitate si Consiliul Județean.

Art.11. În scopul îndeplinirii atribuțiilor ce-i revin potrivit reglementărilor  în vigoare, va colabora cu toate compartimentele Consiliului Județean, ale Prefecturii Județului Mureș, cu serviciile descentralizate precum si cu departamentele de resort din cadrul Ministerului Administrației și Internelor și ale altor autorități și instituții publice centrale.

Art.12. Direcția Juridică și Administrație Publică are următoarea structură organizatorică:

A. Serviciul juridic și stare civilă

B. Serviciul administrație publică și secretariat

SERVICIUL JURIDIC ȘI STARE CIVILĂ

Art.13.  Serviciul  juridic și stare civilă are două domenii de activitate distincte și anume : activitatea cu specific juridic-contencios și activitatea de stare civilă.

      13(1). Atribuțiile Serviciului cu specific juridic-contencios urmăresc asigurarea legalității  activității și actelor Consiliului județean și reprezentarea în fața instanțelor judecătorești a Consiliului județean și a consiliilor locale, la cerere. În acest scop:

1.      Reprezintă Consiliul Județean în relațiile cu instanțele  judecătorești, inclusiv în contencios administrativ;

2.      Reprezintă la cerere, consiliile locale din județ în relațiile cu instanțele judecătorești, întocmind în numele acestora acțiuni civile, cereri reconvenționale, întâmpinări, apeluri, recursuri, cereri de intervenție în acțiuni aflate la instanțele judecătorești, etc., acordându-le asistență juridică de specialitate în problemele cu care se confruntă;

3.      Acordă asistență juridică de specialitate instituțiilor aflate sub autoritatea consiliului județean, la cerere, le reprezintă în fața instanțelor judecătorești, întocmind în numele acestora acțiuni judecătorești, întâmpinări, apeluri, recursuri și alte acte de procedură:

4.      Acordă asistență de specialitate personalului din aparatul propriu al consiliului județean, în îndeplinirea sarcinilor de serviciu;

5.      Participă la întocmirea de proiecte de legi, ordonanțe și hotărâri de guvern și urmărește stadiul promovării lor;

6.      Analizează și formulează observații la proiectele de acte normative;

7.      Avizează proiecte de contracte economice și orice alte acte care angajează răspunderea patrimonială a consiliului județean;

8.      Se pronunță asupra legalității proiectelor de hotărâri ce urmează a fi supuse aprobării consiliului județean;

9.      Reprezintă Comisia județeană pentru aplicarea Legii nr.112/1995 în relațiile cu instanțele judecătorești;

10.  Ține evidența dosarelor Comisiei județene pentru aplicarea Legii nr.112/1995;

11.  Gestionează baza informatizată de date cuprinzând cererile înaintate Comisiei județene pentru aplicarea Legii nr.112/1995, soluțiile date de comisie și de instanțele judecătorești, în contestațiile formulate de cetățeni împotriva hotărârilor comisiei;

12.  La solicitarea Comisiei județene de aplicare a Legii nr.10/2001 sau la cererea cetățenilor, cercetează și eliberează copii ale documentelor referitoare la condițiile trecerii la stat a unor imobile precum și plata despăgubirilor acordate;

13.  Eliberează copii după actele aflate în dosarele Comisiei județene pentru aplicarea Legii nr.112/1995;

14.  Ia măsurile necesare pentru obținerea titlurilor executorii și sprijinirea executării acestora;

15.  Participă la comisiile de licitații, la organizarea și desfășurarea licitațiilor pentru achiziția de bunuri, servicii și lucrări pentru consiliul județean sau la instituțiile aflate sub autoritatea acestora;

16.  Întocmește și înaintează  pentru promovare, note, referate, constatări și proiecte de dispoziție și proiecte de hotărâri;

17.  Analizează și întocmește răspunsuri la cererile și sesizările cetățenilor, repartizate; Serviciului juridic și stare civilă;

18.  Asigură din partea aparatului propriu al consiliului județean un reprezentant la ședințele Comisiei pentru administrație publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, acesta având sarcina de a transmite conducerii executive a consiliului județean problemele dezbătute în ședințele comisiei, obiectivele pe care acestea și le propune pentru viitor, asigurând în același timp, sprijin de specialitate membrilor comisiei în activitatea desfășurată;

19.  Efectuează îndosarierea actelor serviciului și predarea lor la arhivă;

20.  Ține evidența litigiilor, a termenelor de judecată, precum și a corespondenței repartizate;

21.  Păstrează și pune la dispoziția compartimentelor de specialitate ale aparatului propriu al consiliului județean, fondul de acte normative existent în arhiva.

 

13(2). Atribuțiile Serviciului  cu privire la activitatea de stare civilă sunt următoarele:

  1. Eliberează copii după actele normative nepublicate existente în arhiva Serviciului juridic și stare civilă;
  2. Ține evidența actelor normative publicate.
  3. Efectuează controlul si îndrumarea cel puțin o dată pe an a activității de stare  civilă desfășurată în cadrul consiliilor locale cu privire la înregistrarea actelor și faptelor de stare civilă, păstrarea, gestionarea și eliberarea certificatelor de stare civilă;
  4. Analizează cauzele care au condus la întocmirea actelor de stare civilă cu erori și propune măsuri pentru eliminarea acestora precum și sesizarea de către cei în drept a instanțelor de judecată în vederea anulării, rectificării sau completării actelor greșit întocmite;
  5. Propune organizarea, anual a instruirii ofițerilor de stare civilă, asigurând materialele necesare instruirii;
  6. Păstrează registrele de stare civilă, exemplarul II, timp de 100 de ani și asigură securitatea și conservarea acestora;
  7.  Ține evidența registrelor de stare civilă, exemplarul I, de la primării;
  8.  Efectuează copierea registrelor de stare civilă pierdute sau distruse, parțial sau total, după exemplarul existent;
  9.  Înscrie pe acte de stare civilă, din registrele exemplarului II, mențiunile referitoare la schimbările intervenite în starea civilă a persoanei;
  10.  Eliberează la cerere extrase pentru uzul organelor de stat din registrele de stare civilă, exemplarul II;      
  11. Stabilește și asigură necesarul de registre și certificate de stare civilă,  le distribuie primăriilor și ține evidența lor;
  12. Asigură tipărirea formularelor și imprimatelor auxiliare activității de stare civilă pentru primăriile din județ, la cererea acestora, contra cost precum și pentru serviciul de stare civilă;
  13. Propune sesizarea organelor de poliție asupra eventualelor cazuri de dispariție în alb a certificatelor de stare civilă, participă la distrugerea prin ardere a certificatelor anulate sau retrase, precum și a cotoarelor de certificate folosite, transmite primăriilor pentru luare în evidență dispariția în țară a unor certificate în alb;
  14. Propune președintelui Consiliului Județean aprobarea încuviințării căsătoriei în cazul existenței unor impedimente rezultate din condițiile de vârstă, rudenie firească;
  15. Transmite codurile numerice personale precalculate la primăriile din teritoriu și verifică gestionarea, păstrarea și acordarea codului numeric personal:
  16. Ține evidența cazurilor de retragere, renunțare sau acordarea cetățeniei române;
  17. Efectuează lucrări de registratură și arhivarea actelor de stare civilă;
  18. Prezintă anual sau la solicitarea președintelui Consiliului Județean informarea asupra activității desfășurate;
  19. În temeiul împuternicirii președintelui Consiliului Județean, participă la concursuri organizate pentru ocuparea posturilor vacante în compartimentele de stare civilă;
  20. Asigură prezența unui salariat al serviciului la predarea-preluarea gestiunii de stare civilă la schimbarea din funcție a ofițerilor de stare civilă sau când din diferite motive ofițerul trebuie înlocuit pe o perioadă mai mare de 30 de zile;
  21. Colaborează cu organele locale si județene de poliție, Direcția Județeană de Sănătate Publică și Direcția Generală Județeană de Statistică în asigurarea transmiterii operative a datelor necesare întocmirii actelor de stare civilă și dărilor de seamă statistice;
  22. Colaborează cu organele instanțelor de judecată ale Parchetului, Arhivelor Naționale, Centrului Militar Județean, Notarilor publici precum și a altor organe prevăzute de lege, în vederea soluționării unor probleme în regim de stare civilă;
  23. Colaborează cu Direcția Județeană pentru Protecția Drepturilor Copilului pentru rezolvarea cazurilor de stabilire a identității sau înregistrarea nașterii unor minori internați în instituții de ocrotire;
  24. Răspunde de legalitatea și oportunitatea datelor și operațiunilor înscrise în documente prin dispoziția președintelui Consiliului Județean constată și aplică sancțiuni contravenționale la regimul actelor de stare civilă;
  25. Asigură asistență de specialitate, la cerere, ofițerilor de stare civilă

 

SERVICIUL ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ ȘI SECRETARIAT

 

Art.14. Serviciul Administrație Publică și Secretariat asigură coordonarea și îndrumarea activității consiliilor locale pentru aplicarea unitară a legilor, a actelor normative emise de autoritățile publice centrale precum și a hotărârilor Consiliului Județean, în principal, în domeniul organizării și funcționării lor.  În  acest scop desfășoară activități, precum:

  1. Sprijină primăriile și consiliilor locale în elaborarea și aplicarea regulamentelor de organizare și funcționare și, după caz, a statutelor prevăzute de lege;
  2. Îndrumă și acordă asistență de specialitate autorităților administrației publice locale și secretarilor unităților administrativ teritoriale din județ în activitatea de pregătire și desfășurare a ședințelor consiliilor locale, în elaborarea și adoptarea actelor normative proprii, precum și în aplicarea acestora;
  3. Îndrumă și sprijină consiliile locale în organizarea și desfășurarea alegerilor generale și locale, a referendumului național sau local și a adunărilor publice;
  4. Verifică și îndrumă autoritățile administrației publice locale cu privire la activitatea de evidență, circulație și păstrare a documentelor și face propuneri pentru reactualizarea nomenclatorului arhivistic;
  5. Organizează și participă în colaborare cu celelalte compartimente de specialitate din aparatul propriu la instruirea primarilor, a secretarilor unităților administrativ-teritoriale precum și a personalului de specialitate;
  6. Pregătește informări, rapoarte și alte materiale ce se supun dezbaterii Consiliului Județean, Delegației Permanente și Comisiilor de specialitate din domeniul  său de activitate;
  7. Asigură în colaborare cu Inspectoratul județean de poliție și cu Grupul de pompieri „Horea”, îndrumarea de specialitate a autorității administrației publice locale cu privire la organizarea pazei persoanelor, obiectivelor, bunurilor și valorilor conform legii, a serviciilor publice de pompieri civili, precum și în organizarea și desfășurarea concursurilor  PSI;
  8. Asigură organizarea, potrivit prevederilor legale a activităților premergătoare desfășurării licitației electronice privind atribuirea contractului de achiziție publică pentru acordarea produselor lactate și de panificație pentru elevi și școlari;
  9. Monitorizează activitatea legată de aplicarea O.U.G. nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevi și preșcolari;
  10. Îndrumă și sprijină primăriile în activitatea de autoritate tutelară;
  11. Îndrumă și sprijină primăriile în activitatea de asistență socială, coordonează activitatea consiliilor locale pentru dezvoltarea strategiilor în domeniul protecției sociale în vederea prevenirii situațiilor de marginalizare și excludere socială a persoanelor aflate în nevoi;
  12. Coordonează activitatea Secretariatului tehnic al Comisiei Județene Anti-sărăcie și Promovare a Incluziunii Sociale și monitorizează implementarea Planului Județean Anti-sărăcie;
  13. Colaborează cu Direcția Județeană de Asistență Socială, D.G.P.D.C., Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială și alte instituții sau organizații ce desfășoară activități în domeniul social pentru soluționarea împreună cu autoritățile administrației publice locale a problemelor ridicate de persoanele aflate în nevoi;
  14. Reprezintă Consiliul Județean Mureș în relația cu organizațiile neguvernamentale și promovează parteneriatul administrației publice cu acestea în atragerea de fonduri interne sau internaționale pentru derularea unor proiecte la nivelul județean, vizând diferite domenii de interes;
  15. Participă la evaluarea  și selecționarea  asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, precum și a altor organizații neguvernamentale, fără scop lucrativ, care pot primi subvenții de la bugetul județean pentru inițierea și organizarea de programe și proiecte culturale;
  16. Realizează lucrările de secretariat ale Comisiei județene pentru analizarea proiectelor de steme ale județului, municipiilor, orașelor și comunelor;
  17. Verifică, îndrumă și sprijină autoritățile administrației publice locale în activitatea de tipărire, completare și ținerea la zi a registrului agricol de eliberare a certificatului de producător agricol și de eliberare a certificatului de proprietate a animalelor;
  18. Controlează în colaborare cu Prefectura Județului Mureș, Inspectoratul Județean de Poliție și Corpul Gardienilor Publici activitatea de comercializare a produselor agroalimentare în piețe și târguri pe baza certificatului de producător prezentând anual informări Consiliului Județean referitor la aplicarea prevederilor H.G. nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător;
  19. Întocmește și ține evidența centralizată a mormintelor și operelor comemorative de război situate pe teritoriul județului;
  20. Îndrumă și sprijină în colaborare cu Asociația Județean㠓Cultul Eroilor”, Asociația Veteranilor de Război și  autoritățile administrației publice locale în activitatea de protejare a mormintelor și operelor comemorative de război de pe raza unităților administrativ-teritoriale și în organizarea acțiunilor de comemorare a eroilor neamului;
  21. Asigură, potrivit prevederilor legale, formularele tipizate necesare activității autorităților administrației publice locale;
  22. Asigură pregătirea și organizarea ședințelor Consiliului Județean, Delegației Permanente și Comisiei Consultative;
  23. Asigură primirea și verificarea, sub aspect formal, a proiectelor de hotărâre ce urmează a supuse dezbaterii comisiilor de specialitate și Consiliului Județean, pregătește și pune la dispoziția consilierilor județeni mapa cuprinzând materialele ce urmează a fi dezbătute în ședință, publicând ordinea de zi, data și locul de desfășurare;
  24. Întocmește graficul ședințelor comisiilor de specialitate;
  25. Ține evidența și întocmește pontajul consilierilor județeni pentru fiecare ședință (Consiliul Județean, Delegația Permanentă, comisii de specialitate);
  26. Asigură consemnarea dezbaterilor din cadrul ședințelor Consiliului Județean, Delegației Permanente și Comisiei Consultative, întocmind procesele-verbale ale ședințelor;  întocmește dosarele de ședință, răspunde de ordonarea, păstrarea și arhivarea acestora;
  27. Informează opinia publică asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute de Consiliul Județean precum și asupra proiectelor de acte normative, conform legii;
  28. Primește propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectele de acte normative propuse;
  29. Întocmește minuta ședințelor publice;
  30. Publică, pe site-ul propriu, proiectele de hotărâre ce urmează a fi dezbătute în ședințele Consiliului Județean, conform legii;
  31. Asigură aducerea la cunoștința publică a hotărârilor și dispozițiilor de interes general;
  32. Înregistrează și conduce evidența dispozițiilor președintelui și a hotărârilor Consiliului Județean, asigură multiplicarea acestora și le transmite, în termenul legal, autorităților și persoanelor interesate;
  33. Întocmește proiecte de hotărâre ale Consiliului Județean și dispoziții ale președintelui Consiliului Județean, în domeniul său de activitate;
  34. Asigură, la nivelul direcției, păstrarea, evidența și conservarea documentelor care conțin informații clasificate;
  35. Asigură accesul la informațiile de interes public, comunicate din oficiu sau la cerere, în condițiile legii;
  36. Asigură primirea, evidența și transmiterea spre rezolvare la compartimentele de resort a petițiilor cetățenilor, precum și a propunerilor formulate de aceștia și ia măsuri pentru expedierea, în termenul legal,  a răspunsurilor;
  37. Asigură buna organizare și funcționare a punctului de informare-documentare pentru accesul publicului la informațiile de interes public;
  38. Furnizează informații asupra activității autorităților administrației publice locale;
  39. Întocmește raportul de activitate privind accesul la informațiile de interes public, în conformitate cu prevederile legale;
  40. Întocmește raportul privind activitatea proprie de soluționare a petițiilor și îl supune dezbaterii Consiliului Județean;
  41. Organizează primirea în audiență a cetățenilor de către președinte, vicepreședinți și secretarul județului urmărind rezolvarea, în termen legal, a problemelor ridicate, rezolvă corespondența repartizată;
  42. Asigură activitatea de secretariat și protocol la cabinetul președintelui, vicepreședinților și secretarului general al județului;
  43. Pregătește și asigură tipărirea și difuzarea Monitorului Oficial al județului, tehnoredactează și tipărește diverse lucrări la cererea persoanelor fizice sau juridice;
  44. Ține evidența ștampilelor, sigiliilor și parafelor;
  45. Asigură  pregătirea ședințelor  Autorității teritoriale de ordine publică și execută lucrările de secretariat necesare;
  46. Asigură ordonarea, conservarea și păstrarea fondului arhivistic, în conformitate cu nomenclatorul aprobat, consultarea unor documente, în condițiile legii, eliberează adeverințe și copii după actele aflate în păstrare;
  47. Asigură primirea în arhiva Consiliului Județean a dosarelor  constituite și ține evidența acestora, conform Legii arhivelor;     
  48. Ia măsuri ca documentele a căror termen de păstrare a expirat  și a fost aprobată selecționarea lor să fie scoase din depozitul de arhivă  și predate centrelor de colectare a deșeurilor;
  49. Predă Direcției Județene a Arhivelor Naționale documentele cu termene „permanent” aflate în depozit, în condițiile legii arhivelor;
  50. Primește, înregistrează și expediază corespondența;     
  51. Gestionează timbrele necesare expedierii corespondenței prin decontare la contabilitate;         
  52. Anual, efectuează gruparea documentelor serviciului în unități arhivistice, potrivit nomenclatorului și le depune la arhivă pe bază de proces-verbal;
  53. Îndeplinește orice alte atribuții stabilite prin hotărâri ale Consiliului Județean și dispoziții ale președintelui Consiliului Județean.

DIRECȚIA BUGET FINANȚE ȘI ASISTENȚĂ ECONOMICĂ

 

            Art.15 Direcția Buget-Finanțe și Asistență Economică este componenta aparatului propriu a consiliului județean prin intermediul căreia se analizează și propun măsuri pentru serviciile publice subordonate în domeniile: buget, finanțe, organizare, contabilitate, administrarea patrimoniului și informatizare, controlează și ia măsuri în domeniul gestionării patrimoniului public și privat al serviciilor publice județene, în activitatea de turism și de prestări servicii, elaborează programe și prognoze de dezvoltare regională și locală, coordonează și sprijină consiliile locale în domeniile mai sus enumerate.

            Art.16 Activitatea Direcției Buget-Finanțe și Asistență Economică este condusă de un director executiv, se desfășoară sub directa coordonare , îndrumare și control a vicepreședintelui și are următoarea structură funcțională:

A.     Serviciul Buget-Finanțe

B.     Compartiment Contabilitate-Financiar

C.     Compartiment pentru Informatizarea Administrației Publice

D.     Compartiment Patrimoniu

E.      Serviciul Dezvoltare Regională, Integrare Europeană și Programe Prognoză

În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, direcția colaborează cu celelalte direcții din cadrul aparatului propriu de specialitate, cu instituțiile și serviciile publice, precum și cu compartimentele de specialitate ale autorirăților administrației publice centrale și locale.

 

SERVICIUL BUGET-FINANȚE

 

Art.17 Activitatea Serviciului Buget-Finanțe se desfășoară în conformitate cu actele normative care reglementează atribuțiile specifice, după cum urmează:

1.      Coordonează și sprijină activitatea consiliilor locale privind aplicarea legislației în domeniul bugetar financiar;

2.      Coordonează și sprijină activitatea serviciilor și instituțiilor subordonate privind:

-         aplicarea legislației în domeniul bugetar financiar;

-         întocmirea și fundamentarea bugetelor acestora.

3.      Coordonează, analizează și propune măsuri în domeniul său de activitate pentru serviciile publice subordonate Consiliului Județean;

4.      Verifică și analizează proiectele bugetelor proprii ale instituțiilor subordonate;

5.      Stabilește împreună cu D.G.F.P. dimensionarea veniturilor proprii ale bugetelor locale, nivelul cheltuielilor și stabilește echilibrul bugetar necesar consiliilor locale, având la bază propunerile unităților administrativ-teritoriale;

6.      Elaborează normative de cheltuieli, care să stea la baza determinării cuantumului de echilibrare a bugetelor locale;

7.      Propune repartizarea, pe trimestre, pe consilii locale a sumelor defalcate din impozitul pe venit și le supune aprobării ;

8.      Centralizează și arhivează situațiile privind monitorizarea finanțării învățământului preuniversitar de stat din județ;

9.      Constituie baza de date privind veniturile și cheltuielile primăriilor din județ;

10.  Propune repartizarea pe trimestre, pe consilii locale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru:

-         subvenționarea energiei termice livrate populației;

-         finanțarea instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat, creșe și centre locale de consultanță agricolă;

11.  Operează pe calculator programele proprii specifice domeniului de activitate;

12.  Întocmește sinteze, rapoarte, informări din domeniul său de activitate solicitate de ministerele de resort ;

13.  Întocmește circularele pentru unitățile administrativ-teritoriale din județ în vederea comunicării sumelor aprobate la echilibrare prin hotărâri ale Consiliului Județean;

14.  Efectuează descărcarea de pe suport magnetic a bugetelor pe programe și a detalierilor instituțiilor subordonate. Realizează analiza și modificarea acestora în vederea elaborării hotărârii de aprobare a bugetului Consiliului Județean;

15.  Calculează și stabilește sumele acordate cu titlu de salarii pentru personalul neclerical din județul Mureș, urmărește încadrarea în prevederile trimestriale și anuale;

16.  Participă la ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean, susține proiectele de hotărâri spre avizare, prezintă rapoarte, informări și alte materiale, la solicitarea consilierilor și informează conducerea executivă despre acestea;

17.  Centralizează solicitările de acordare a ajutoarelor sociale, evidențiază împărțirea pe localități și urmărește încadrarea în trimestrialitate;

18.  Analizează modul de fundamentare a bugetelor centrelor de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din județ, propune spre aprobare repartizarea de sume defalcate din impozitul pe venit pentru finanțarea acestora;

19.  Calculează necesarul de subvenții la diferența de preț la energia termică livrată populației; evidențiază împărțirea sumelor acordate cu titlu de subvenții pe localități și urmărește încadrarea în trimestrialitate;

20.  Efectuează confruntarea exactității datelor din execuția de la trezorerie cu evidența proprie;

21.  Analizează și avizează deschiderea de credite pentru ordonatorii terțiari și activitățile proprii cu încadrarea în nivelul de cheltuieli aprobat pe trimestre, capitole și articole;

22.  Întocmește și supune spre aprobare contul de execuție a bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean;

23.  Supune spre aprobare utilizarea fondului propriu de rulment, în situația ivirii golurilor de venituri proprii, față de bugetul aprobat;

24.  Analizează cu ordonatorii terțiari propunerile de virări de credite între capitolele și articolele aceluiași capitol și le supune spre aprobare;

25.  Elaborează programe specifice domeniului de activitate la nivelul județului;

26.  Analizează cererile ordonatorilor terțiari și necesitățile proprii de fonduri bugetare și propune suplimentarea acestora din rezerva bugetară;

27.  Analizează veniturile proprii ce se realizează peste prevederile bugetare și propune utilizarea acestora în funcție de necesitățile urgente;

28.  Primește, verifică, analizează și centralizează dările de seamă ale ordonatorilor terțiari și cele proprii, privind execuția bugetului;

29.  Analizează și propune spre aprobare soluționarea reclamațiilor și sesizărilor din domeniul său de activitate;

30.  Întocmește raportări statistice din domeniul său de activitate;

31.  Îndeplinește alte atribuții prevăzute în actele normative în vigoare, precum și hotărârile și dispozițiile organului județean;

32.  Efectuează îndosarierea actelor și predarea lor la arhivă.

 

COMPARTIMENTUL CONTABILITATE-FINANCIAR

 

Art.18 Activitatea Compartimentului Contabilitate-Financiar se desfășoară în conformitate cu actele normative care reglementează atribuțiile specifice, după cum urmează:

1.      Coordonează și sprijină activitatea consiliilor locale privind aplicarea legislației în domeniul financiar contabil;

2.      Coordonează, analizează și propune măsuri din domeniul său de activitate pentru serviciile publice subordonate direct Consiliului Județean;

3.      Ține evidența contabilă sintetică și analitică pentru cheltuielile efectuate în cadrul: aparatului propriu; Apărare Civilă; Centrul Militar Județean precum și pe următoarele capitole bugetare:  

-    57.02 învățământ

-    59.02 cultură

- 63.02 servicii de dezvoltare publică

- 68.02 transport și comunicații

- 72.02 alte acțiuni

- 96.02 cheltuieli cu destinație specială

4.      Ține evidența analitică a veniturilor după natura lor;

5.      Efectuează deschiderile de credite pentru cheltuielile proprii;

6.      Alimentează conturile pentru instituțiile de cultură subvenționate;

7.      Urmărește încadrarea în prevederile bugetare aprobate a plăților de casă;

8.      Verifică referatele de necesitate depuse de servicile de specialitate și serviciile publice subordonate și întocmește comenzi în vederea aprovizionării;

9.      Întocmește ordinele de plată în vederea achitării facturilor și a altor obligații;

10.  Participă împreună cu compartimentul administrativ și compartimentul patrimoniu la inventarierea anuală a patrimoniului public și privat propriu și al serviciilor publice subordonate și supune spre aprobare rezultatele inventarierii;

11.  Calculează drepturile de salarii și reținerile datorate pentru personalul propriu;

12.  Eliberează adeverințe personalului propriiu cu privire la drepturile de personal;

13.  Efectuează verificarea drepturilor de cheltuieli pentru deplasări și detașări;

14.  Întocmește lunar balanța de verificare iar trimestrial și anual dările de seamă contabile;

15.  Întocmește lunar dări de seamă statistice;

16.  Achită drepturile personalului și efectuează alte plăți și decontări în relație cu banca;

17.  Urmărește încasarea chiriilor și a cotei părți din cheltuielile comune;

18.  Urmărește încasarea debitelor conform prevederilor legale;

19.  Ține evidența contractelor cu diverși furnizori;

20.  Conduce registrul de control financiar preventiv propriu;

21.  Efectuează operațiunile de încasări și plăți prin caseria proprie;

22.  Efectuează decontările prin trezorerie și celelalte bănci;

23.  Întocmește documentațiile pentru licitațiile valutare în vederea obținerii de valută pentru deplasările în străinătate;

24.  Gestionează și eliberează biletele CFR pentru urmașii și răniții Revoluției din Decembrie 1989, în conformitate cu  instrucțiunile Secretariatului de Stat pentru Revoluționari;

25.  Achită ajutorul financiar primit de la Fundația Fondul Libertatea;

26.  Efectuează controlul preventiv asupra cheltuielilor ce se realizează din bugetul propriu al Consiliului Județean, în afara celor din domeniul salarizării, investițiilor și reparațiilor;

27.  Fundamentează și propune nivelul bugetului propriu de venituri și cheltuieli, precum și modificări în trimestrialitate, virări de credite și suplimentări de cheltuieli din rezerva bugetară;

28.  Îndeplinește alte atribuții prevăzute în actele normative în vigoare, precum și în hotărârile și dispozițiile organului județean;

29.  Operează pe calculator programele proprii specifice domeniului de activitate;

30.  Întocmește sinteze, rapoarte, informări din domeniul său de activitate;

31.  Analizează și supune spre aprobare soluționarea cererilor, reclamațiilor și sesizărilor din domeniul său de activitate;   

32.  Efectuează îndosarierea actelor și predarea lor la arhivă.

 

COMPARTIMENTUL PENTRU INFORMATIZAREA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE

 

Art.19 Compartimentul pentru Informatizarea Administrației Publice coordonează aplicarea Srategiei de informatizare a administrației publice locale din județul Mureș, sprijină consiliile locale și unitățile subordonate Consiliului Județean pentru aplicarea HG 1007/2001 privind aprobarea Strategiei Guvernului privind informatizarea administrației publice și adaptează Strategia de informatizare a administrației publice locale la situațiile și necesitățile actuale, conform Strategiei naționale de informatizare și implementare în ritm accelerat a societății informaționale și a Programului de acțiuni privind utilizarea pe scară largă și dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaționale în România.

Art.20 Desfășoară activități pentru creșterea eficienței operaționale în cadrul organismelor administrației publice centrale și locale, asigurarea accesului la informații prin tehnologii informaționale pentru utilizatorii finali ai serviciilor administrației publice; informatizarea serviciilor publice care au contact direct cu cetățenii

Art.21 Asigură aplicarea masurilor cuprinse în Legea 161/2003 și HG 504/2003 pentru aprobarea Programului de aplicare a Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, referitoare la informatizarea unor activități și a Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, HG 1007/2001 și ORDINUL nr. 252/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind instruirea și specializarea în domeniul informaticii a funcționarilor publici prevede modalitatea de desfășurare a procesului de instruire în domeniul informaticii a personalului din cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale.

Art.22 Compartimentul pentru Informatizarea Administrației Publice este implicat în utilizarea site-urilor e-licitație, e-statistică și respectarea HG 1085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Național

Art.23 Compartimentul pentru Informatizarea Administrației Publice

1. Coordonează și sprijină activitatea consiliilor locale privind:

-         informatizarea activității administrației publice (municipii, orașe, comune)

-         pregătirea personalului pentru operarea pe calculator;

-         coordonarea activități în rețeaua Intranet

-         elaborarea de programe specifice activității primăriilor

-         instalarea și întreținerea aplicațiilor elaborate în cadrul consiliului județean

-         sprijinirea primăriilor în achiziția de echipamente de calcul

2.Coordonează și sprijină activitatea instituțiilor subordonate privind:

-         informatizarea activității acestora

-         coordonarea activități în rețeaua Intranet

-         instalarea și întreținerea aplicațiilor elaborate în cadrul consiliului județean

-         sprijinirea în achiziția de echipamente de calcul

3.      Elaborează în colaborare cu compartimentele Consiliului Județean, programul pentru lucrările și activitățile ce se vor executa cu ajutorul tehnicii de calcul și-l supune spre aprobare;

4.      Colaborează cu instituțiile specializate și cu consiliile locale în elaborarea unor studii de informatizare a administrației locale și județene;

5.      Consultă legislația pentru a fi aplicată în elaborarea aplicațiilor;

6.      Urmărește legalitatea acțiunilor întreprinse;

7.      Elaborează integral sau participă la elaborarea, testarea și exploatarea programelor și aplicațiilor pe tehnica de calcul din dotare;

8.      Inițiază proiecte de contracte pentru executarea lucrărilor – prestări servicii – și urmărește realizarea lucrărilor la termenele convenite – stabilite;

9.      Urmărește organizarea și desfășurarea activității compartimentului, a respectării condițiilor de proiectare, implementare și exploatare a programelor precum și a celor de întreținere, reparare a tehnicii de calcul din dotare;

10.  Verifică documentele primite spre prelucrare din punct de vedere al conținutului, calității datelor și al respectării termenelor de predare stabilite;

11.  Prospectează piața pentru achiziționarea de tehnică de calcul și consumabile;

12.  Asigură accesul și securitatea datelor în rețeaua Consiliului Județean și a rețelei de INTRANET;

13.  Asigură buna funcționare a rețelei de INTERNET;

14.  Asigură accesul și securitatea datelor în rețea – administrator de rețea;

15.  Asigură protecția stațiilor din rețea la atacurile virușilor informatici. În cazul infestării cu viruși izolează, neutralizează și găsește soluții de curățire a stației afectate;

16.  Urmărește respectarea graficelor de actualizare ale bazelor de date cu termene permanente de aducere la zi și realizează efectiv actualizarea acestora;

-         asigură protecția datelor pe server

-         răspunde solicitărilor legate de activitatea TI ale instituțiilor centrale (Ministerul Administratiei si Internelor, Guvernul României, ANFP etc)

17.  Asigură furnizarea în format electronic și transmiterea de date către instituțiile superioare în formatul cerut de către acestea și la termenele stabilite de către acestea; 

18.  Asigură instruirea și coordonarea personalului propriu în vederea însușirii cunoștințelor necesare pentru introducerea – derularea corectă a sistemelor (programelor) informatice proiectate; (HG 252/2003);

19.  Stabilește ordinea de prelucrare a datelor, în concordanță cu termenele de prelucrare a lucrărilor;

20.  Colaborează cu unitățile specializate, în vederea proiectării, implementării programelor informatice, precum și pentru întreținerea, repararea și exploatarea tehnicii de calcul;

21.  Face propuneri de dotare cu tehnicii de calcul, în funcție de volumul de activitate, de complexitate și termenele la care trebuie realizate lucrările;

22.  Întocmește bugetul pe programe pentru serviciul informatică și consiliul județean pe probleme de informatică;

23.  Face propuneri și participă la concursurile organizate pentru încadrarea personalului necesar serviciului informatică;

24.  Întocmește sinteze, rapoarte, informări solicitate de organele centrale și județene;

25.  Îndeplinește și alte atribuții prevăzute de actele normative în vigoare, precum și hotărârile, deciziile și ordinele organelor administrației județene.

Art.24 În strategia de modernizare a administrației publice locale in județul Mureș, Compartimentul pentru Informatizarea Administrației Publice are sarcina de a finaliza :

1.      Legătura intranet si extranet cu primăriile și instituțiile subordonate

2.      Elaborarea și întreținerea pagini de internet, portal conform legislației in vigoare

3.      Realizarea bazei de date alfa-numerice și geografice

4.      Realizarea unui sistem integrat de securitate a sistemului informatic

5.      Cursuri de instruire in domeniul informatic

 

COMPARTIMENTUL PATRIMONIU

 

Art.25 Compartimentul Patrimoniu urmărește cu precădere problematica serviciilor publice la nivelul județului, interdependența cu patrimoniul aferent, în vederea asigurării condițiilor optime de funcționare și dezvoltare a acestora.

Compartimentul Patrimoniu îndeplinește următoarele atribuții:

25 (1) Coordonează și sprijină activitatea consiliilor locale privind:

1.      Aplicarea legislației în domeniul agenților economici și a serviciilor publice;

2.      Activitatea serviciilor publice din învățământ, sănătate, cultură, asistență socială ș.a.;

3.      Activitatea economică a agenților economici de subordonare locală;

4.      Activitatea de comerț, târguri și oboare,

5.      Activitatea de turism;

6.      Înființarea serviciilor publice de interes local;

7.      Administrarea patrimoniului public și privat;

25 (2) Coordonează activitatea agenților economici și serviciilor publice de interes județean:

1.      Întocmește regulamentele sau statutele de funcționare, la înființarea acestora;

2.      Analizează, fundamentează și supune spre aprobare și rectificare propunerile făcute de agenți economici și servicii publice privind bugetul de venituri și cheltuieli;

3.      Analizează periodic activitatea agenților economici pe baza bilanțurilor și a altor situații economice;

4.      Sprijină agenții economici și serviciile publice în elaborarea programelor de dezvoltare și de restructurare a acestora;

5.      Elaborează documentațiile care se supun aprobării Consiliului Județean cu privire la privatizarea societăților comerciale în care  acesta este acționar unic;

6.      Acordă sprijin reprezentanților AGA la societăți comerciale și consiliului de administrație la regii autonome pentru elaborarea și încheierea contractelor de performanță cu directorii agenților economici respectivi și analizează și urmărește îndeplinirea obiectivelor și criteriilor de performanță;

7.      Elaborează contractele de management încheiate între Consiliul Județean și directorii instituțiilor de cultură subordonate, analizează și urmărește îndeplinirea programelor culturale minimale și a indicatorilor culturali;

8.      Elaborează programe privind dezvoltarea serviciilor publice;

9.      Acordă asistență comercială la solicitarea agenților economici;

10.  Întocmește calendarul anual al piețelor, târgurilor, oboarelor;

11. Elaborează programul de transport rutier, de persoane prin servicii regulate, în trafic județean și interjudețean pentru județele limitrofe;

25 (3) Coordonează activitatea de turism la nivelul județului:

1.      Participă alături de reprezentanții  Direcției Generale de Autorizare și Control în Turism din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, la clasificarea structurilor de primire turistică;

2.      Asigură omologarea, modificarea sau desființarea unor trasee turistice montane județene și pârtii de schi, prin intermediul comisiei județene pentru omologarea traseelor turistice montane;

3.      Inventariază principalele resurse turistice;

4.      Administrează registrele locale ale patrimoniului turistic;

5.      Elaborează propuneri de dezvoltare a turismului, care stau la baza programului anual de dezvoltare a turismului, coordonat la nivel național Consiliul Consultativ al Turismului;

6.      Urmărește activitatea turistică în așa fel încât agenții economici cu activitate în domeniul turismului să aibă acces la resursele turistice, cu respectarea normelor de punere în valoare și protecție  a acestora;

7.      Întocmește sau verifică, după caz documentele necesare pentru obținerea certificatului de patrimoniu turistic și asigură transmiterea datelor cuprinse în Registrul Local de Patrimoniu Turistic, Compartimentului de Patrimoniu Turistic din Direcția de Privatizare din cadrul Agenției Naționale de Turism în România, în vederea eliberării de către aceasta a Certificatelor de Patrimoniu Turistic;

8.      Coordonează și urmărește împreună cu Serviciul de Dezvoltare Regională și Integrare Europeană și Programe Prognoze, modul de realizare a unor programe ale Uniunii Europene în domeniul turismului;

25 (4) Coordonează activitatea de administrare a patrimoniului public și privat la nivelul județului:

1.      Elaborează documentația privind intrarea în patrimoniu și darea în administrare a unor bunuri din domeniul public și privat al Județului, concesionarea sau închirierea acestora, după caz;

2.      Întocmește contractele și actele adiționale pentru patrimoniul administrat de consiliul județean și urmărește derularea contractelor și a rezilierii clauzelor din contracte,

3.      Participă în comisiile de inventariere anuală și de valorificare a bunurilor din patrimoniul administrat de Consiliul Județean;

4.      Analizează propunerile instituțiilor subordonate privind scoaterea din funcțiune a unor mijloace fixe, precum și casarea-declasarea altor bunuri rezultate în urma inventarierii anuale; transmiterea fără plată a unor bunuri din patrimoniul instituțiilor subordonate către alte instituții publice și elaborează documentațiile de aprobare în acest sens;

5.      Încheie contracte, convenții pentru consumurile de utilități (gaz, energie electrică, apă, etc.);

25 (5) Alte atribuții:

1.      Participarea personalului din cadrul compartimentului ca reprezentanți ai Consiliului Județean în diverse asociații care privesc dezvoltarea economică a zonei montane și în diverse comisii legate de agricultură;

2.      Operează pe calculator programe proprii, specifice domeniului său de activitate;

3.      Întocmește sinteze, rapoarte, informări din domeniul său de activitate;

4.      Analizează și supune spre aprobare soluționarea cererilor, reclamațiilor și sesizărilor din domeniul său de activitate;

5.      Efectuează îndosarierea actelor și predarea lor la arhivă.

 

SERVICIUL DEZVOLTARE REGIONALĂ, INTEGRARE EUROPEANĂ ȘI PROGRAME PROGNOZE

 

Art.26 În vederea asigurării unei administrații eficiente în domeniul afacerilor europene și a instituționalizării unui sistem coerent de lucru care să asigure conceperea, promovarea și administrarea programelor de dezvoltare economico-socială ale județului în cadrul strategiilor de dezvoltare convenite, precum și pentru a putea stabili și aplica măsurile ce se impun pentru accelerarea procesului de dezvoltare și a crea condiții necesare pentru atragerea de diverse resurse financiare, serviciul are următoarele atribuții:

1.      Identifică, elaborează și promovează programe de dezvoltare economică și socială a județului;

2.      Sprijină autoritățile publice locale și colaborează cu acestea pentru  elaborarea de programe și prognoze de dezvoltare proprii;

3.      Asigură asistență tehnică autorităților publice locale și instituțiilor publice subordonate în acțiunea de întocmire a cererilor de finanțare pentru diferite proiecte de dezvoltare proprii;

4.      Susține relații de parteneriat cu toți factorii de promovare economică și socială a județului, persoane fizice, juridice sau alte instituții;

5.      Informează autoritățile locale, instituțiile publice și societatea civilă cu privire la Uniunea Europeană, instituțiile acesteia, statele membre și cele candidate, precum și asupra costurilor și beneficiilor aderării României la Uniunea Europeană, prin Centrul de Informare EUROPA-MUREȘ;

6.      Informează autoritățile locale, instituțiile publice și societatea civilă cu privire la sprijinul investițional al Uniunii Europene, pentru dezvoltarea regională;

7.      Identifică surse și programe de finanțare interne și externe pentru punerea în aplicare a proiectelor proprii ale Consiliului Județean sau la cerere, a proiectelor consiliilor locale și instituțiilor publice subordonate;

8.      Reprezintă interesele județului Mureș în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regională  „CENTRU”, precum și în relația cu alți potențiali parteneri interesați de implementarea de programe și proiecte de dezvoltare;

9.      Organizează în funcție de necesități structuri de lucru, de consultare sau administrare pentru programele de dezvoltare care vizează administrația publică județeană și locală;

10.  Supune aprobării Consiliului Județean strategiile și programele de dezvoltare proprii;

11.  Participă alături de celelalte județe ale Regiunii 7 „CENTRU” la elaborarea de strategii regionale prin organismele create în acest sens;

12.  Propune prioritățile și urgențele legate de elaborarea și implementarea strategiilor stabilite pe termen scurt, mediu și lung;

13.  Întocmește programele vizitelor cu delegații din țară și străinătate conform înțelegerilor avute și le supune aprobării președintelui Consiliului Județean;

14.  Asigură desfășurarea în bune condiții a activităților de protocol ocazionate de primirea de invitați sau delegați din țară sau străinătate;

15.  Întocmește corespondența și documentațiile necesare participării la manifestări internaționale a reprezentanților Consiliului județean, precum și la diverse întâlniri cu parteneri străini, și asigură obținerea vizelor, acolo unde este cazul;

16.  Asigură întocmirea devizelor de cheltuieli ocazionate de deplasările unor delegații în țară sau străinătate;

17.  Întocmește documentele de justificare financiare prilejuite de efectuarea unor cheltuieli de protocol, urmărind încadrarea în cuantumurile stabilite prin lege și în prevederile bugetare;

18.  Colaborează cu celelalte direcții și servicii din cadrul aparatului propriu a Consiliului Județean în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu;

19.  Asigură traducerea corespondenței cu străinătatea;

20.  Organizează conferințe de presă, întâlniri cu mass-media, în vederea asigurării transparenței activității  Consiliului Județean;

21.  Întocmește sinteze, rapoarte, informări privind domeniul său de activitate;

22.  Operează pe calculator programele proprii specifice domeniului său de activitate;

23.  Întocmește proiecte de hotărâri specifice domeniului de activitate și le supune aprobării Consiliului Județean;

24.  Asigură monitorizarea presei în sensul întocmirii unor rapoarte săptămânale legate de felul în care mass - media scrie despre activitatea Consiliului Județean;

25.  Asigură realizarea abonamentelor pentru publicațiile necesare activității diferitelor servicii din cadrul Consiliului Județean;

26.  Sprijină realizarea acțiunilor de colaborare, înfrățire, dintre localități ale județului și localități din țară sau străinătate, și ține evidența acestor înfrățiri;

27.  Asigură optimizarea dialogului cu instituțiile comunitare având în vedere intensificarea relațiilor cu acestea atât în perioada de preaderare cât și după aderarea la UE;

28.  Se implică în pregătirea structurilor la nivel local în vederea creșterii capacității de implementare a legislației în conformitate cu acquis-ul comunitar, și a creșterii capacității administrative pentru gestionarea fondurilor de preaderare;

29.  Susține implementarea proiectelor finanțate din fonduri ale Uniunii Europene sau alți finanțatori, asigură cooperarea între partenerii unor proiecte și urmărește finalizarea acestora;

30.  Elaborează fișele de buget în vederea susținerii financiare a diverselor programe, deplasări, cotizații, activități de promovare, imagine și protocol;

31.  Asigură și susține promovarea intereselor județului Mureș în țară și străinătate prin crearea unei imagini pozitive, asocierea cu instituții și organisme similare, precum și prin întărirea cooperării și colaborării cu organisme ale Uniunii Europene.

32.  Îndeplinește și alte atribuții prevăzute de actele normative în vigoare precum și în hotărârile Consiliului Județean;

33.  Efectuează îndosarierea actelor și predarea lor la arhivă.

DIRECȚIA ADMINISTRATIV, GOSPODĂRIRE

 

Art.27 Direcția administrativ, gospodărire este compartimentul de specialitate al aparatului propriu al Consiliului  județean prin care se asigură gospodărirea bunurilor din dotare, întreținere și exploatarea parcului auto propriu, funcționarea și întreținerea centralei termice și a centralei telefonice, condițiile desfășurării ședințelor Consiliului județean, aprovizionarea tehnico-materială, copierea și multiplicarea materialelor și activitatea de curățenie.

De asemenea asigură aprovizionarea Inspectoratului Județean de Protecție Civilă Mureș, cu materialele necesare, depozitarea și paza acestora.

În scopul îndeplinirii atribuțiilor ce-i revin va colabora cu celelalte compartimente din aparatul propriu al Consiliului județean precum și cu Prefectura Mureș.

Art.28 Direcția administrativ, gospodărire își realizează atribuțiile prin Serviciul administrativ și protecție civilă  care are următoarele atribuții :

1.      Ia măsuri și răspunde de executarea lucrărilor de întreținere, utilizarea și buna gospodărire a clădirilor din patrimoniul Consiliului Județean, a celorlalte mijloace fixe și obiecte de inventar aflate în administrarea instituției;

2.      Prin “ responsabilul de inventar pe instituție” numit in cadrul serviciului, întocmește formele, ține evidența și efectuează toate mișcările bunurilor materiale aflate în patrimoniul Consiliului Județean;

3.      Participă la inventarierile  periodice și asigură aducerea la îndeplinire a hotărârilor și dispozițiilor președintelui Consiliului Județean cu privire la casarea sau transmiterea bunurilor de inventar din administrarea acestuia la alte unități;

4.      Răspunde de depozitarea și conservarea bunurilor de inventar aflate în gestiune și asigură efectuarea curățeniei, întreținerea și repararea mobilierului din  încăperile și spațiile aferente Consiliului Județean, precum și întreținerea spațiilor verzi și a căilor de acces;

5.      Răspunde de buna desfășurare a activității de exploatare, întreținere și reparații a mijloacelor auto, urmărește ca lucrările de reparații efectuate să fie de calitate;

6.      Verifică zilnic modul de completare a foilor de parcurs pentru autoturismele din parcul auto propriu, completează FAZ-urile pentru fiecare autoturism și transpune pe calculator datele obținute, iar la finele fiecărei luni întocmește situația consumurilor de carburanți pe luna respectivă și cumulat de la începutul anului și verifică modul de încadrare în cotele aprobate;

7.      Ține evidența pe calculator a cheltuielilor cu carburanți, lubrifianți, piesele de schimb, reparațiile curente și capitale și materialele de întreținere zilnică pe fiecare autoturism, pe lună și cumulat pe an;

8.      Urmărește folosirea rațională spațiilor din garajul Consiliului Județean privind parcarea autoturismelor proprii precum și a celorlalte autoturisme care au drept de parcare în incinta garajului;

9.      Întocmește necesarul de carburanți, lubrefianți, rechizite și alte materiale necesare bunei desfășurări a activității aparatului propriu al Consiliului Județean și asigură aprovizionarea lor cu respectarea legislației în vigoare privind achizițiile;

10.  Asigură înzestrarea Inspectoratului Județean de Protecție Civilă Mureș cu materialele necesare desfășurării activității în bune condiții, înmagazinarea și paza  acestora;

11.   Asigură multiplicarea materialelor provenite din activitatea aparatului propriu al Consiliului județean, tipărirea Monitorului Oficial al județului, tipărirea unor formulare tipizate de stare civilă, autorizații de urbanism și asigură valorificarea acestora prin vânzare la consiliile locale;

12.  Asigură funcționarea centralei termice și a centralei telefonice cu personal calificat și atestat în domeniile respective;

13.  Stabilește măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a normelor de protecția muncii pentru personalul din subordine;

14.  Asigură aplicarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor și face propuneri pentru aprovizionarea cu materiale specifice acestei activități;

15.  Asigură paza generală a imobilelor și bunurilor aflate în administrarea Consiliului Județean, asigură accesul și circulația persoanelor în sediul acestuia;

16.  Răspunde de depozitarea și conservarea bunurilor de inventar aflate în gestiune;

17.  Asigură condițiile necesare desfășurării ședințelor Consiliului Județean, Delegației Permanente, comisiilor de specialitate, ședințelor cu reprezentanții primăriilor și consiliilor locale, precum și cu ocazia organizării unor simpozioane, consfătuiri și întâlniri la nivel interjudețean și național;

18.  Întocmește și înaintează pentru promovare, note, referate, constatări, proiecte de dispoziții și proiecte de hotărâri;

19.  Întocmește și înaintează spre aprobare documentele necesare privind asigurarea desfășurării în bune condiții a unor acțiuni de protocol, depuneri de coroane, precum și alte acțiuni de reprezentare a Consiliului Județean;

20.  Participă la organizarea și desfășurarea licitațiilor pentru achiziția de bunuri și servicii precum și a lucrărilor de reparații și participă la efectuarea recepțiilor;

21.  Participă la întocmirea și fundamentarea bugetului pe programe a Consiliului Județean;

22.  Asigură asistența tehnică de specialitate consiliilor locale în privința întocmirii documentelor referitoare la utilizarea parcului auto și achiziția de bunuri și servicii;

23.  Îndeplinește și alte atribuții stabilite prin hotărâri ale Consiliului Județean și    dispoziții ale președintelui Consiliului Județean.

 

SERVICIUL URBANISM ȘI AMENAJAREA TERITORIULUI

 

            Art.29 Serviciul  asigură coordonarea la nivel județean a  activităților de urbanism și amenajarea teritoriului. Este în directa coordonare a arhitectului șef al județului.

            Potrivit atribuțiilor ce îi revin, conlucrează cu instituțiile de interes național, județean și local, cu  agenții economici și cu celelalte direcții și compartimente din aparatul propriu al Consiliului Județean.

            Art.30 Serviciul urbanism și amenajarea teritoriului își realizează atribuțiile prin următoarele compartimente :   

            A. Serviciul avizare, autorizare, control

            B Compartimentul  urbanism și amenajarea teritoriului

SERVICIUL AVIZARE, AUTORIZARE, CONTROL

Art.31 Principalele atribuții ale Serviciului Avizare, Autorizare, Control sunt:

1.      Analizează cererile pentru eliberarea certificatelor de urbanism, în corelare cu planurile urbanistice generale și redactează certificatele de urbanism pentru lucrările din competența de aprobarea a Consiliului Județean și de aprobare a primăriilor locale, care nu au structuri de specialitate înființate, conform Legii nr.50/1991; modificată și completată cu Legea nr.453/2001;

2.      Asigură secretariatul Comisiei de Acorduri Unice (C.A.U);

3.      Verifică, analizează și prezintă Comisiei de Acorduri Unice, documentațiile tehnice în faza PAC (Proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire) sau PAD (Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de desființare; redactează Acordurile Unice ale C.A.U;

4.      Redactează autorizațiile de construire sau de desființare din competența de aprobare a Consiliului Județean și de aprobare a Primăriilor locale, care nu au structuri de specialitate înființate conform Legii nr.50/1991 republicată; modificată și completată cu Legea nr.453/2001;

5.      Prezintă și susține documentațiile aferente certificatelor de urbanism și autorizațiilor, în vederea aprobării semnării și eliberării acestora ;

6.      Stabilește taxele pentru avize, certificate de urbanism și autorizații de construire sau desființare conform OG nr.36/2002;

7.      Efectuează regularizarea taxelor plătite pentru eliberarea autorizațiilor de construire;

8.      Operează înregistrarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire sau de desființare, în banca de date informatizată privind monitorizarea acestor acte; transferă datele cumulate din banca de date specifică, în banca de date informatizată a Consiliului Județean;

9.      Operează înregistrarea regularizării taxelor de autorizare, în banca de date informatizată, privind monitorizarea acestora; transferă datele cumulate din banca de date specifică, în banca de date informatizată a Consiliului Județean;

10.  Întocmește și prezintă note informative, situații și rapoarte privind activitatea desfășurată în cadrul serviciului;

11.  Colaborează cu compartimentul juridic în clarificarea sau soluționarea unor situații legate de respectarea legalității, privind eliberarea certificatelor și autorizațiilor;

12.  Efectuează corespondența cu instituțiile și persoanele fizice și juridice, necesară completării sau clarificării documentațiilor prezentate pentru avizare sau autorizare;

13.  Asigură, la cerere, consultanță și sprijin primăriilor locale, în acest domeniu de activitate;

14.  Verifică în limita competențelor situațiile și cazurile conținute în sesizările și reclamațiile adresate de către persoanele fizice și juridice, întocmește și prezintă note informative și redactează scrisorile de răspuns;

15.  Efectuează controlul  disciplinei în construcții, constată contravențiile și încheie procesele verbale pentru lucrările din competența de autorizare a Consiliului Județean și de aprobare a Primărilor locale, care nu au structuri de specialitate înființate,  potrivit Legii nr.50/1991 republicată; modificată și completată cu Legea nr.453/2001;

16.  Participă și la alte acțiuni comune de control,  cu alte instituții, agenți economici sau regii abilitate prin lege;

17.  Controlează și îndrumă activitatea primăriilor privind organizarea și desfășurarea activității în domeniul disciplinei în construcții, în teritoriile proprii și la lucrările pentru care autorizațiile de construire sau desființare au fost eliberate de către primării;

18.  Controlează și îndrumă activitatea primăriilor privind respectarea implementării în teritoriile și localitățile proprii a documentelor și documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului (legislație, acte normative, P.U.G-uri, P.U.Z-uri, P.U.D-uri și P.A.T.C.-uri);           

19.  Operează înregistrarea datelor privind situația realizării construcțiilor și investițiilor în banca de date informatizată și transmite trimestrial către M.T.T.C. situația centralizată din teritoriul județului; transferă datele cumulate din banca de date specifică, în banca de date informatizată a Consiliului Județean;

20.  Colaborează cu Inspecția Județeană în Construcții la solicitarea acestei instituții;

21.  Efectuează arhivarea anuală a actelor și documentelor operate în cadrul serviciului.

COMPARTIMENTUL  URBANISM ȘI AMENAJAREA TERITORIULUI

Art.32 Compartimentul  Urbanism și Amenajarea Teritoriului are următoarele atribuții:

1.      Coordonează activitatea de elaborare, avizare și aprobare a planurilor de amenajare a teritoriului județului și a celor interjudețene ;

2.      Coordonează activitatea de elaborare, avizare și aprobare a planurilor urbanistice generale, zonale și de detaliu aferente localităților județului ;

3.      Asigură îndrumare și la cerere asistență tehnică de specialitate în domeniul urbanismului și a amenajării teritoriului, consiliilor locale, la amplasarea și executarea lucrărilor de interes local ;

4.      Analizează și propune spre aprobarea Consiliului județean, studiile privind amenajarea teritoriului, organizarea rețelei de localități, a zonelor protejate construite și naturale, și a zonelor turistice ale județului ;

5.      Colaborează cu celelalte compartimente, instituții și agenți economici interesați, în vederea realizării programelor și a prognozelor de dezvoltare economico-socială a județului și cuprinderea acestora în planurile urbanistice specifice;

6.      Prelucrează documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului aprobate, introduce și întreține  datele specifice în banca de date informatizată de urbanism și amenajarea teritoriului; transferă datele cumulate din banca de date specifică, în banca de date informatizată a Consiliului Județean;

7.      Gestionează și întreține banca de date informatizată privind baza topografică a județului; transferă datele cumulate din banca de date specifică, în banca de date informatizată a Consiliului Județean;

8.      Prelucrează informatizat măsurătorile topografice realizate cu aparatura electronică din dotare și redactează planurile topografice digitale; transferă datele cumulate din banca de date specifică, în banca de date informatizată a Consiliului Județean;

9.      Culege, prelucrează, introduce și întreține  datele specifice în banca de date informatizată, privind monumentele,  siturile istorice și de arhitectură și a rezervațiilor naturale; transferă datele cumulate din banca de date specifică, în banca de date informatizată a Consiliului Județean;

10.  Colaborează cu celelalte compartimente de specialitate din aparatul propriu, la realizarea și întreținerea Băncii de date a Consiliului Județean;

11.  Verifică în teren modul de respectare a prevederilor din documentațiile de urbanism avizate și aprobate, întocmește note de control ;

12.  Colaborează cu OJCGC și alte organizații în vederea asigurării planurilor cadastrale pentru  toate localitățile  județului ;

13.  Verifică și avizează lucrările elaborate în baza HG nr.834/1991  privind stabilirea și evaluarea terenurilor deținute de societăți comerciale cu capital de stat ;

14.  Acordă la cerere, îndrumare și sprijin pentru întocmirea caietelor de sarcini, organizarea și desfășurarea licitațiilor privind elaborarea/actualizarea  documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului ;

15.  Propune spre aprobare Consiliului Județean lucrările pentru protecția monumentelor și siturilor istorice și a rezervațiilor naturale ;

16.  Analizează și face propuneri în colaborare cu factorii interesați pentru punerea în valoare a monumentelor de arhitectură  și a rezervațiilor naturale ;

17.  Colaborează cu Agenția pentru protecția mediului Mureș, la întocmirea și urmărirea aplicării măsurilor de protecție a mediului în localități și în teritoriu ;

18.  Analizează propunerile făcute de municipii, orașe și comune în vederea elaborării măsurilor, sau documentațiilor privind refacerea sau protecția mediului;

19.  Întocmește note informative urmare a controalelor privind protecția mediului și sinteze ale simpozioanelor, seminariilor și conferințelor din acest domeniu;

20.  Asigură secretariatul Comisiei tehnice județene pentru avizarea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului ;

21.  Analizează, avizează, redactează și eliberează avizele comisiei tehnice județene, în baza documentațiilor prezentate acestei comisii ;

22.  Asigură Secretariatul comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice pentru lucrări de interes județean sau local conform HGR nr.583/1994 și a Legii nr.33/1994 ;

23.  Îndrumă și sprijină consiliile locale în aplicarea corectă a legislației în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului ;

24.  La cererea Consiliilor locale asigură îndrumare și sprijin privind operațiuni la Cartea Funciară;

25.  La cererea Consiliilor locale asigură sprijin pentru efectuarea de măsurători topografice (lucrări mici);

26.  Efectuează arhivarea anuală a documentelor și documentațiilor operate în cadrul compartimentului.

DIRECȚIA TEHNICĂ DRUMURI, PODURI JUDEȚENE ȘI INVESTIȚII

 

            Art.33 D.T.D.P.J.I. este compartimentul de specialitate al aparatului propriu al Consiliului Județean, prin care se asigură coordonarea, conducerea, urmărirea și recepționarea lucrărilor de proiectare, construire, reparare, întreținere, exploatare și administrare a drumurilor județene, a semnalizării rutiere, a plantațiilor din zonă, precum și a lucrărilor de artă, anexe ale drumurilor din administrare, în scopul menținerii unei viabilități corespunzătoare și asigurării exploatării raționale a rețelei rutiere în condiții de siguranță a circulației.

            În atribuțiile ce-i revin, conlucrează cu instituții și agenți economici de interes județean și local, cu consiliile locale și celelalte direcții din aparatul propriu.

            Art.34 Direcția Tehnică Drumuri, Poduri Județene și Investiții își realizează atribuțiile prin următoarele compartimente:

A.     Serviciul urmărirea, administrarea  lucrărilor de drumuri și poduri

B.      Compartimentul baza de date și asigurarea calității lucrărilor

C.     Serviciul Investiții

 

SERVICIUL URMĂRIREA, ADMINISTRAREA LUCRĂRILOR DE DRUMURI  ȘI PODURI

 

Art.35 Principalele atribuții ale Serviciului Urmărirea, Administrarea Lucrărilor de Drumuri și Poduri sunt:

1.      Efectuează reviziile drumurilor, podurilor, anexelor acestora în conformitate cu instrucțiunile în vigoare;

2.      Întocmește și completează la zi cartea tehnică a drumului, cartea podului, cartea semnalizării și cartea plantației;

3.      Urmărește efectuarea recensământului circulației și centralizează datele rezultate, pe care le transmite Administrației Naționale a Drumurilor;

4.      În baza reviziilor efectuate, propune lucrări de întreținere și reparații ce trebuie executate pe categorii de prioritate;

5.      Întocmește documentații de întreținere a drumurilor, podurilor;

6.      Urmărește și verifică aplicarea proiectului de execuție în condiții tehnice de calitate;

7.      Asigură activitatea de dirigenție pe lucrări;

8.      Pregătește recepția lucrărilor din punct de vedere al documentației și al stadiului fizic;

9.      Întocmește planurile anuale și de perspectivă în vederea realizării lucrărilor de administrare, întreținere, reparații, modernizări, investiții și de dezvoltare a rețelei rutiere;

10.  Urmărește realizarea lucrărilor de calitate în conformitate cu documentațiile și actele normative în vigoare, organizează și participă la recepțiile de lucrări;

11.  Urmărește respectarea prevederilor legale cu privire la calitatea lucrărilor executate pe rețeaua de drumuri a județului, a obligațiilor beneficiarilor care execută lucrări în zona drumurilor locale și a delimitărilor de terenuri și construcții de pe zona de protecție, cu privire la asigurarea integrității și protecției drumurilor și a lucrărilor de artă aferente;

12.  Întocmește programe anuale și de perspectivă a lucrărilor de reparații curente și capitale, la întrețineri de drumuri și poduri, lucrări la Fondul Special (transfer de la bugetul de stat), la lucrări de investiții și la programul de pietruire a drumurilor comunale;

13.  Întocmește notele de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea lucrărilor de investiții și aprobările prevăzute de actele normative în vigoare;

14.  Asigură transmiterea programelor la organele ierarhice superioare;

15.  Urmărește și verifică în teren situațiile de lucrări și cantitățile fizice raportate de executant;

16.  Urmărește pe faze, execuția lucrărilor de către constructor, respectarea clauzelor din contractele în curs de derulare;

17.  Verifică și întocmește împreună cu executantul actele primare privind realizarea programelor prin predarea amplasamentului, întocmirea proceselor verbale la lucrările ascunse, cât și prelevarea de probe, necesare cărții tehnice a obiectivelor;

18.  Participă împreună cu reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții și constructorul, la toate fazele determinante prevăzute de proiectant;

19.  Adaptează și reactualizează documentațiile economice în funcție de coeficientul de inflație la zi (STATISTIC);

20.  Efectuează încheierea de procese verbale de negociere a manoperei devizelor pentru lucrările aflate în execuție;

21.  Face propuneri pentru programarea recepțiilor provizorii și definitive la obiectivele de investiții, reparații și la Fondul de pietruire drumuri comunale;

22.  Participă la recepția lucrărilor pe faze determinante, împreună cu proiectantul, constructorul și organele I.S.C.

23.  Participă la predarea și recepția lucrărilor de către executant, întocmind procese verbale de recepție;

24.  Urmărește și realizează orice alte sarcini sau dispoziții primite din partea conducerii;

25.  Gestionează patrimoniul de drumuri și poduri;

26.  Cadastru rutier;

27.  Coordonează întocmirea programului de lucrări annual, trimestrial, lunar, după necesitățile rețelei;

28.  Efectuează revizii și controale a stării tehnice  a drumurilor;

29.  Efectuează revizii și controale a stării tehnice a podurilor;

30.  Efectuează revizii periodice speciale și expertize tehnice;

31.  Verifică cantoanele de drumuri;

32.  Organizează activitatea de recepție a lucrărilor;

33.  Urmărește modul de respectare a legislației în domeniul rețelei rutiere, de către persoanele juridice și fizice conform O.G.nr.43/1997 privind regimul juridic al drumurilor și stabilește măsuri de sancționare conform G.H.nr.36/1996;

34.  Organizează și asigură funcționarea comisiei tehnico-economice;

35.  Coordonează activitatea de exploatare a drumurilor și podurilor;

36.  Inventariază anual mijloacele fixe din dotare;

37.  Urmărește și realizează orice alte sarcini sau dispoziții primite din partea conducerii;

38.  Asigură îndrumare și la cerere asistență tehnică de specialitate în domeniul drumurilor și podurilor, consiliilor locale, la amplasarea și executarea lucrărilor de interes local;

39.  Avizează amplasarea și executarea unor lucrări de construcții și instalații în zona drumurilor;

40.  Eliberează autorizații pentru transporturi agabaritice pe drumuri județene;

41.  Asigură valorificarea eficientă a plantațiilor de pe zona drumurilor de administrare;

42.  Urmărește obținerea de acorduri și avize necesare elaborării proiectelor;

43.  Elaborează comenzi pentru studiile de teren necesare întocmirii proiectelor;

44.  Asigură asistența tehnică pe timpul execuției lucrărilor;

45.  Rezolvă reclamațiile și sesizările venite de la primării și cetățeni, legate de domeniul de activitate;

46.  Efectuează controale la lucrările de construcții și instalații în zona drumurilor pentru care se eliberează autorizații;

47.  Coordonează și urmărește derularea programelor de alimentare cu apă, cele cu fonduri conform H.G.R.nr.577/1997;

48.  Asigură asistența tehnică în desfășurarea activității Comisiei județene de apărare împotriva dezastrelor și calamităților naturale;

49.  Efectuează arhivarea anuală a actelor și documentațiilor în cadrul serviciului.

COMPARTIMENTUL BAZA DE DATE ȘI ASIGURAREA CALITĂȚII LUCRĂRILOR

 

Art.36 Principalele atribuții ale Compartimentului Baza de Date și Asigurarea Calității Lucrărilor sunt:

1.      Asigură îndeplinirea sarcinilor din domeniul proiectării, elaborând documentații tehnico-economice (valori mici - 1000 mil.lei) la următoarele faze de proiectare:

- studiu de prefezabilitate;

- studiu de fezabilitate;

- proiecte tehnice;

- detalii de execuție;

2.      Execută proiecte pentru următoarele lucrări:

- întreținere drumuri și poduri

- reparații, consolidări, reabilitări, modernizări, extinderi și reconstruiri de drumuri și poduri;

- lucrări de siguranța circulației

- proiecte de organizare a lucrărilor la fazele I și II

- proiecte tehnologice pentru lucrări de poduri și podețe

3.      Organizează și coordonează activitatea comandamentului de dezăpezire și intervine în caz de calamități;

4.      Organizează licitații pentru încredințarea de lucrări de drumuri și poduri;

5.      Asigură programul, licitarea lucrărilor;

6.      Ține evidența programelor de lucrări aprobate;

7.      Elaborează aplicații SOFT pentru lucrări de proiectare;

8.      Culege, stochează și prelucrează datele specifice pentru banca de date de  drumuri;

9.      Întocmește și reactualizează baza de date privind patrimoniul de drumuri și lucrări de artă;

10.  Asigură pentru proiectare crearea condițiilor de respectare a normelor de protecție și igienă a muncii în vederea prevenirii accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale și a normelor PSI;

11.  Face propuneri pentru îmbunătățirea sau elaborarea de instrucțiuni, norme metodologice, standarde și normative privind activitatea de proiectare;

12.  Elaborează și urmărește îndeplinirea planului de informatizare a serviciilor din cadrul direcției;

13.  Coordonează activitatea de control tehnic de calitate a tuturor lucrărilor;

14.  Verifică calitatea lucrărilor și ia măsuri de oprire a lucrărilor în cazul realizării de lucrări necorespunzătoare, aducând la cunoștința conducerii unității;

15.  Controlează respectarea tehnologiilor de fabricație în execuția lucrărilor;

16.  Urmărește ca punerea în funcțiune și recepția lucrărilor să se facă cu condiția respectării calității prescrise lucrărilor și existența documentațiilor de atestare a calității lucrărilor, conform legislației în vigoare;

17.  Sesizează organele I.S.C. în cazul producerii unor accidente tehnice sau respingerii recepției lucrărilor datorită unor defecte de calitate;

18.  Elaborează studii și prognoze pentru dezvoltarea și sistematizarea rețelei de drumuri;

19.  Elaborează proiectele de contract pentru lucrări și urmărește îndeplinirea acestora;

20.  Asigură pregătirea documentației necesare licitațiilor pentru proiectarea și execuția lucrărilor cu terți, caietele de sarcini pentru licitații;

21.  Organizează licitațiile pentru lucrările de proiectare și execuție cu terți;

22.  Urmărește derularea contractelor, pregătește și întocmește actele adiționale la contracte;

23.  Întocmește și propune spre aprobare programele anuale de măsuri în cazul producerii fenomenelor meteorologice periculoase (inundații, înzăpeziri);

24.  Întocmește și supune conducerii unității tema de proiectare pentru lucrările necesare a se executa;

25.  Cunoașterea în orice moment a modului de modificare a ITE prevăzuți în program, precum și modul cum se gospodăresc fondurile materiale și bănești puse la dispoziție;

26.  Asigură desfășurarea ritmică a operațiunilor de decontare;

27.  Asigură întocmirea, circulația și păstrarea documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate;

28.  Organizează inventarierea anuală a patrimoniului;

29.  Participă anual sau ori de câte ori este nevoie la operațiunile de declasare a drumurilor din patrimoniu;

30.  Urmărește asigurarea fondurilor și decontarea în termenul legal al lucrărilor contractate;

31.  Efectuează arhivarea anuală a actelor și documentelor în cadrul serviciului

SERVICIUL INVESTIȚII

                                                                    

Art.37 Activitatea Serviciului Investiții se desfășoară în conformitate cu actele normative care reglementează atribuțiile specifice, după cum urmează:

1.      Îndrumă și sprijină activitatea de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru investiții noi și a activității de licitare a proiectării;

2.      Coordonează și programează avizarea studiilor de fezabilitate în Consiliul tehnico-economic al Consiliului Județean și întocmește dispozițiile de însușire a indicatorilor tehnico-economici;

3.      Asigură la cerere, sprijin pentru promovarea studiilor de fezabilitate;

4.      Prezintă propuneri pentru cuprinderea lucrărilor noi în programele de investiții anuale, în baza studiilor de fezabilitate avizate;

5.      Urmărește derularea lucrărilor proprii (execuție, calitate și recepție) și asigură sprijin, la cerere, în acest domeniu;

6.      Efectuează, la cerere, evaluări de imobile și construcții;

7.      Efectuează, la cerere, calculul pentru stabilirea taxei minime de concesionare a terenurilor;

8.      Acordă sprijin și participă la pregătirea documentațiilor și organizarea licitațiilor pentru concesionarea terenurilor; participă în comisiile de licitație;

9.      Asigură secretariatul Consiliului tehnico-economic;

10.  Elaborează avizele Consiliului tehnico-economic;

11.  Participă în comisia de specialitate privind aplicarea Legii nr.112/1995;

12.  Întocmește și prezintă note și informări cu privire la derularea investițiilor;

13.  Analizează împreună cu consiliile locale, serviciile publice subordonate, propunerile de investiții, oportunitatea și respectarea prevederilor legale și face propuneri pentru nominalizarea acestora, cu încadrarea în nivelele aprobate pentru investiții și le supune aprobării;

14.  Coordonează și urmărește derularea programelor de investiții pentru lucrări de alimentare cu apă, canalizare și introducerea gazului;

15.  Coordonează și urmărește programul de construcții de locuințe în baza Ordonanței nr.19/1994 și a Legii locuinței nr.114/1994, republicată în 1997, analizează propunerile primăriilor pentru cereri de locuințe și le supune aprobării;

16.  Asigură asistență tehnică în desfășurarea activității Comisiei județene de apărare împotriva dezastrelor naturale;

17.  Rezolvă reclamațiile și sesizările venite de la primării și cetățeni legate de domeniul de activitate;

18.  Împreună cu ordonatorii terțiari și serviciile publice fără personalitate juridică, face nominalizarea dotărilor, cu încadrarea în bugetul aprobat, precum și reactualizările necesare și le supun aprobării;

19.  Acordă sprijin la cerere, pentru elaborarea documentațiilor de licitație și organizarea licitațiilor pentru adjudecarea execuției lucrărilor noi, participă în comisiile de licitație;

20.  Definitivează din punct de vedere tehnic, contractele de execuție la lucrările de investiții proprii și asigură sprijin, la cerere, în acest domeniu;

21.  Urmărește realizarea programului de electrificare rurală a județului;

22.  La cerere, acordă asistență tehnică în domeniul energiei electrice și gazului metan.

 

SERVICIUL RESURSE UMANE ȘI CONSILIERI PREȘEDINTE

 

            Art.38 Serviciul Resurse Umane și Consilieri Președinte este structura de specialitate a aparatului propriu al Consiliului Județean, subordonată președintelui prin care se asigură gestionarea resurselor umane, punerea în aplicare a strategiei Guvernului privind managementul funcției publice și al funcționarilor publici.

            Art.39 Serviciul Resurse Umane și Consilieri Președinte îndeplinește următoarele atribuții:

1.      Aplică actele normative privind salarizarea unitară a funcționarilor publici și a personalului contractual pentru aparatul propriu și instituții subordonate;

2.      Aplică planul de ocupare a funcțiilor publice  elaborat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, în concordanță cu nevoile instituției;

3.      Fundamentează și elaborează organigrama și statul de funcții al instituției, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;

4.      Comunică conducătorilor de compartimente din instituție până la 31 decembrie a fiecărui an, criteriile de performanță stabilite de A.N.F.P. pe baza cărora se face evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici;

5.      Coordonează acțiunea de evaluare anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici și a personalului contractual, în raport cu obiectivele realizate, monitorizând procesul de evaluare;

6.      Elaborează programul privind pregătirea profesională a funcționarilor publici cu funcții de conducere în colaborare cu Institutul  Național de Administrație și pentru ceilalți funcționari cu Centrul Regional de Formare Continuă și urmărește implementarea acestor programe;

7.      Întocmește, completează și ține evidența dosarelor personale pentru funcționarii publici, dosarelor personale pentru personalul contractual precum și pentru persoanele care ocupă funcții de demnitate publică alese și ale conducătorilor instituțiilor subordonate; 

8.      Administrează baza de date cuprinzând evidența funcțiilor publice și datele personale ale funcționarilor publici și colaborează cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici în realizarea acestor atribuții;

9.      Elaborează programul de instruire, perfecționare și certificare în informatică la standarde europene (ECDL) a funcționarilor publici și personalului din instituțiile subordonate, împreună cu Compartimentul pentru Informatizarea Administrației Publice;

10.  Elaborează regulamentul de organizare și funcționare al aparatului propriu în colaborare cu directorii executivi ai direcțiilor de specialitate și responsabilii compartimentelor de specialitate;

11.  Fundamentează necesarul de credite bugetare pentru cheltuielile de personal din aparatul propriu și unitățile subordonate împreună cu Serviciul Buget-Finanțe anual și cu ocazia rectificărilor de buget;

12.  Urmărește actualizarea fișelor posturilor din aparatul propriu cu atribuții și responsabilități noi, desprinse din actele normative în vigoare;

13.  Întocmește documentația în vederea constituirii fondului de premiere potrivit legii precum și aprobării premiilor individuale și a premiilor anuale;

14.  Întocmește anual lista de avansare în grade și trepte profesionale, conducând lucrările de avansare, urmărește avansarea debutanților ținând legătura cu responsabilii de compartimente care au debutanți în structură și cu îndrumătorii acestora;

15.  Stabilește încadrarea, echivalarea și reâncadrarea funcțiilor și funcționarilor publici potrivit legislației în domeniu;

16.  Organizează atestarea pe funcții publice de conducere;

17.  Organizează și asigură procedurile legate de depunerea jurământului de către funcționarii publici; 

18.  Asigură programarea și reprogramarea anuală a concediilor de odihnă și urmărește efectuarea acestora în cursul anului, ține evidența concediilor suplimentare și a concediilor de studii pentru angajații autorității;

19.  Ține evidența concediilor fără salariu, a absențelor nemotivate și a sancțiunilor în vederea completării în carnetul de muncă și în registrul de evidență al salariaților;

20.  Are în evidență carnetele de muncă ale salariaților, drepturile salariale și completează toate modificările în aceste documente și în registrul general de evidență al salariaților;

21.  Completează dosarul de pensionare al salariaților și urmărește depunerea lor în vederea stabilirii drepturilor de pensie în termenele legale;

22.  Eliberează adeverințe privind drepturile salariale și vechimea în muncă pentru foștii salariați ai instituției care depun dosarele de pensionare în vederea stabilirii drepturilor de pensie;

23.  Organizează concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din aparatul propriu și a posturilor de directori ai instituțiilor subordonate îndeplinind toate formalitățile și  respectarea legislației în domeniu;

24.  Pregătește documentele pentru angajare, transfer, redistribuire, încetare și suspendare a raporturilor de serviciu, desfacere a contrac tului de muncă și le supune aprobării ordonatorului de credite;

25.  Conduce baza de date privind evidența personalului cu obligații militare și mobilizare la locul de muncă în registrul cu caracter secret și pe fișele de evidență, comunică Centrului Militar Județean modificările survenite, când este cazul;

26.  Asigură păstrarea în condiții de securitate a acestor documente și a secretului de serviciu;

27.  Analizează și supune spre aprobare documentațiile privind acordarea unor sporuri pentru condiții deosebite, atât pentru salariații din aparatul propriu cât și pentru instituțiile subordonate;

28.  Face rapoarte și informări din domeniul său de activitate din proprie inițiativă sau la solicitarea președintelui Consiliului Județean;

29.  Face rapoarte statistice din domeniu și le prezintă la termenele stabilite;

30.  Face expuneri de motive și proiecte de hotărâri privind domeniul său de activitate atât pentru aparatul propriu cât și pentru instituțiile și serviciile subordonate autorității;

31.  Coordonează activitatea consiliilor locale în vederea aplicării unitare a actelor normative privind salarizarea;

32.  Acordă asistență tehnică la solicitarea consiliilor locale în vederea aplicării legislației în domeniul salarizării, elaborării statelor de funcții, organizării concursurilor, angajării personalului, transferul, redistribuirea, avansarea și încetarea raporturilor de serviciu pentru funcționarii publici și personalul contractual;

33.  Împreună cu primăriile face programul anual de pregătire și perfecționare profesională ce se va derula prin I.N.A. și Centrul Regional de Pregătire Profesională;

34.  Conduce și centralizează baza de date privind evidența funcțiilor publice și datele personale ale  funcționarilor publici de la auroritățile locale și o transmite anual  Agenției Naționale a Funcționarilor Publici;

35.  Susține activitatea comisiei de disciplină și a comisiei paritare în soluționarea cazurilor și pune la dispoziția președinților celor două comisii toate documentele solicitate;

36.  Împreună cu Compartimentul de Informatizare  a Administrației Publice identifică situația utilizării instrumentelor tehnologiei informaționale de către funcționarii din primării și propune programe de instruire model ECDL (Licența Europeană de Operare pe Computer);

37.  Eliberează la cerere, adeverinățe de serviciu pentru salariații Consiliului Județean, adeverințe privind calitatea de consilier județean și alte tipuri de adeverințe privind calitatea de salariat;

38.  Asigură întocmirea și eliberarea legitimațiilor de serviciu pentru personalul din aparatul propriu, a legitimațiilor de control, a legitimațiilor pentru consilierii județenei și pentru membri comisiei A.T.O.P:

39.  Asigură arhivarea documentelor din domeniu său de activitate conform actelor normative în vigoare;

40.  Dă relații în legătură cu activitatea sa organelor de control din unitate;

41.  Participă la controalele tematice pe probleme de specialitate  la instituțiile, regiile autonome cu specific deosebit, societățile comerciale din subordinea Consiliului Județean;

42.  Prezintă informări din domeniul său de activitate în Delegația Permanentă a Consiliului Județean și în comisiile de specialitate;

43.  Participă la ședințele ordinare sau extraordinare ale Consiliului Județean și ale comisiilor de specialitate când  se dezbat proiecte de hotărâri motivate și fundamentate de către specialiștii din cadrul serviciului;

44.  Verifică scrisorile și sesizările repartizate și le rezolvă în termen;

45.  Execută și alte lucrări de specialitate încredințate  de către conducerea Consiliului Județean;

46.  Colaborează și serviciile din cadrul direcțiilor de specialitate, cu compartimentele Consiliului Județean, cu toate unitățile din subordine și cu consiliile locale în vederea elaborării unor lucrări;

47.  Prezintă președintelui propuneri de rezolvare a cererilor și sesizărilor adresate acestuia;

48.  Urmărește executarea dispozițiilor cu caracter normativ sau individual emise de președinte, precum și îndeplinirea măsurilor dispuse de către acesta;

49.  Desfășoară la solicitarea președintelui acțiuni tematice de control privind activitatea serviciilor de specialitate din aparatul propriu și instituțiile subordonate, face rapoarte scrise și informări, pe care le prezintă președintelui;

50.  Acordă sprijin, consultanță și asistență juridică pentru autoritățile administrației publice locale constituite la nivelul comunelor din județ, la solicitarea acestora, asigurând în același timp reprezentarea lor în fața instanțelor judecătorești, în baza delegării date de președinte;

51.  Asigură relația cu mass media, promovând o imagine reală și corectă a activității instituției și a președintelui;

52.  Urmărește prevederile legale privind liberul acces la informațiile de interes public;

53.  Participă, la solicitarea președintelui, la acțiuni ale instituțiilor de cultură , asistență socială, educativ – științifice, sportive, reprezentând instituția;

54.  Colaborează la întocmirea unor proiecte de Hotărâri ale Guvernului și Consiliului Județean;

55.  Pot participa la ședințele comisiilor de specialitate, dacă sunt invitați;

56.  Îndeplinește alte sarcini încredințate de președintele Consiliului Județean;

57.  Acționează ca împuternicit al președintelui Consiliului Județean, în relațiile cu consiliile locale, primăriile din județ și alte organe și organizații locale și centrale în domeniile specifice administrației publice.

COMPARTIMENTUL DE AUDIT  INTERN

 

            Art. 40 Activitatea de audit public intern din cadrul Consiliului Județean Mureș se exercită prin intermediul Compartimentului de Audit Intern, asupra tuturor activitaților desfășurate în cadrul entității publice, inclusiv asupra activităților entităților subordonate care nu au înființat un asemenea compartiment, cu privire la formarea și utilizarea fondurilor publice, precum și la administrarea patrimoniului public.

            Compartimentul de audit intern desfășoară o activitate funcțional independentă și obiectivă, care dă asigurări și consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor și cheltuielilor publice, perfecționând activitățile Consiliului Județean și a unităților subordonate, ajută entitatea publică să își îndeplinească obiectivele printr-o abordare sistematică și metodică, care evaluează și îmbunătățește eficiența și eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului și a proceselor de administrare.

Art.41 Atribuțiile Compartimentului de Audit Intern sunt  :

1. Elaborează norme metodologice specifice entității publice în care își desfășoară activitatea, cu avizul UCAAPI;

2.      Elaborează proiectul planului anual de audit public intern;

3.      Efectuează activități de audit public intern pentru a evalua dacă sistemele de management financiar și control ale entității publice sunt transparente și sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficiență și eficacitate. Compartimentul de Audit Intern este obligat să auditeze, cel puțin o dată la 3 ani, fără a se limita numai la acestea, următoarele activități și operațiuni:

-         angajamentele bugetare și legale din care derivă direct sau indirect obligații de plată, inclusiv din fondurile comunitare;

-         plățile din fonduri publice, inclusiv din fonduri de la Comunitatea Europeană;

-         vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale;

-         concesionarea sau  închirierea de bunuri din domeniul public al statului ori al unităților administrativ-teritoriale;

-         constituirea veniturilor publice, respectiv modul de autorizare și stabilire a titlurilor de creanță, precum și a facilităților acordate la încasarea acestora;

-         alocarea creditelor bugetare;

-         sistemul contabil și fiabilitatea acestuia;

-         sistemul de luare a deciziilor;

-         sistemele de conducere și control, precum și riscurile asociate unor astfel de sisteme;

-         sistemele informatice.                   

4.      Informează Uniunea Centrală de Armonizare a Auditului Public Intern  reprezentanți în teritoriu prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș, despre recomandările neînsușite de către conducătorul entității publice auditate, precum și despre consecințele acestora;

5.      Raportează periodic asupra constatărilor, concluziilor și recomandărilor rezultate din activitățile sale de audit;

6.      Elaborează raportul anual al activității de audit public intern;

7.      În cazul identificării unor iregularități sau posibile prejudicii, raportează imediat conducătorului entității publice și structurii de control intern abilitate;

8.      Îndeplinește  orice alte atribuții din domeniul de activitate încredințate de președintele Consiliului Județean.

Art.42 Compartimentul de  Audit Intern auditează acțiunile și activitățile desfășurate atât în cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean cât și la următoarele instituții subordonate: Muzeul Județean Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, Filarmonica de Stat Mureș, Ansamblul Artistic Mureșul, Teatrul pentru copii și tineret ARIEL,Teatrul Național Tg.Mureș, Centrul ptr.Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Mureș, Școala de Artă și Meserii Tg.Mureș, Redacția Revistei VATRA, Redacția Revistei LATO, Administrația Palatului Culturii Tg.Mureș, Centrul Militar Județean Mureș, Inspectoratul pentru Protecția Civilă Mureș, Direcția Județeană de Asistență Socială Mureș, Școala Specială nr.1 Tg.Mureș, Școala Specială nr.2 Tg.Mureș, Școala profesională spec.nr.6 Apalina-Reghin.

Pentru agenții economici, respectiv S.C. SURM S.A., R.A. Aeroportul Tg.Mureș și S.C. Drumuri și Poduri Mureș S.A., auditul se efectuează numai în ceea ce privește gestionarea fondurilor publice alocate de la buget prin intermediul Consiliului Județean și/sau administrarea patrimoniului public.

CAPITOLUL III

DISPOZIȚII FINALE

 

                  Art. 43 Toți salariații din aparatul propriu al Consiliului Județean Mureș sunt obligați să cunoască, să respecte și să aplice prevederile prezentului regulament. În acest scop, Serviciul Resurse Umane și Consilieri Președinte va asigura transmiterea regulamentului direcțiilor din cadrul aparatului propriu iar șefii serviciilor îl vor aduce la cunoșțința salariaților din compartimentele pe care le conduc.

                  Art.44 Neîndeplinirea în condiții corespunzătoare și la termenele stabilite a obligațiilor prevăzute în prezentul regulament de către salariați, se sancționați după caz, disciplinar, administrativ, material sau penal.

                  Art.45 Prezentul regulament va fi completat ori de câte ori apar modificări în prevederile legale în baza cărora a fost elaborat, inclusiv în cazul în care se modifică organigrama.