ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Buget-Finante si
Asistenta Economica
Nr.8811/13.10.2003


EXPUNEREA DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind reasezarea unor sume in cadrul
bugetului Consiliului Judetean Mures


Guvernul României, in cadrul Programului national al României pentru aderarea la Uniunea Europeana, a stabilit ca prioritara necesitatea dezvoltarii unei strategii de informare si comunicare, prin care publicul românesc sa primeasca informatii complete si obiective privind procesul de aderare.
In concordanta cu acest principiu, Consiliul Judetean Mures a intocmit si depus la Delegatia Comisiei Europene in România o cerere de finantare nerambursabila in cadrul programului de micro-proiecte "Fondul Europa".
Aceasta cerere a fost declarata eligibila, iar in data de 10 decembrie 2002 a fost incheiat intre cele doua institutii contractul de finantare nerambursabila cu numarul B7-0300-ZZ0112.01.08.09, pentru proiectul "EURO - INFO - MARKET".
Obiectivul specific al proiectului il constituie diseminarea informatiilor legate de activitatile pe care Uniunea Europeana le intreprinde in sprijinul României, atât in rândul functionarilor din administratia publica, cât si a publicului larg.
Pornind de la aceste premise proiectul si-a propus urmatoarele obiective:
1. Crearea unui centru de informare si consultanta in probleme legate de activitatile si finantarile Uniunii Europene, dotarea acestuia cu echipamente moderne, astfel incât acesta sa poata fi inclus in reteaua de centre de informare Carrefour existente in Europa;
2. Diseminarea informatiilor referitoare la integrarea europeana prin intermediul unor pliante, brosuri si chestionare cuprinzând atât informatii generale dar si specifice;
3. Cunoasterea structurilor si activitatilor Uniunii Europene si pregatirea utilizarii fondurilor alocate României, prin organizarea unei serii de seminarii de pregatire.
Pentru fiecare dintre obiectivele mentionate au fost concepute activitati specifice de realizare:
1. Infiintarea unui Centru de Informare Europeana in sediul Palatului administrativ;
2. Dotarea acestuia cu mijloace moderne de prezentare;
3. Tiparirea si difuzarea de materiale promotionale si de informare;
4. Organizarea unei serii de seminarii de pregatire asupra programelor PHARE si SAPARD.
Bugetul total al proiectului este de 30.419 EURO, din care, respectând conditia de co-finantare de cel putin 10% din valoarea eligibila a proiectului, contributia Consiliului Judetean este de 4.720 EURO.
Din contributia Comisiei Europene au fost finantate dotarea Centrului cu un info chiosc si un copiator, tiparirea de brosuri si pliante de informare, precum si organizarea seminariilor. In ceea ce priveste achizitia echipamentelor, bugetul aprobat a fost de 7.550 EURO. In urma licitatiei publice organizate, valoarea la care cele doua echipamente au fost adjudecate a fost de 5.968 EURO.
Având in vedere economia realizata si in conformitate cu prevederile contractuale, am solicitat si obtinut aprobarea Autoritatii Contractante, respectiv Delegatia Comisiei Europene in România, de a mai achizitiona in cadrul aceluiasi capitol, o imprimanta, tot pentru dotarea Centrului de informare.
Valoarea acestei imprimante este de 756 EURO (28.878.444 ROL), din care 121 EURO (5.651.676 ROL) TVA care urmeaza a fi recuperata.
Termenul pâna la care toate platile din cadrul contractului de finantare nerambursabila trebuie efectuate este de 15 octombrie 2003, respectiv 10 luni de la data inceperii acestuia.
De asemenea, in cadrul capitolului 51.02 "Autoritati publice" s-au realizat economii la articolul 27 "Reparatii curente", sume care pot fi redistribuite.

 

DIRECTOR,
Bartha Iosif
  VAZUT,
VICEPRESEDINTE
Groza Emil