ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Generala Buget-Finante si
Asistenta Economica
Nr.2702/26.03.2003


EXPUNEREA DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind rectificarea bugetului Consiliului Judetean si
a nivelelor de echilibrare a bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale
pe anul 2003


In conformitate cu prevederile articolului 20, alineatul 4 din Legea finantelor publice locale nr.189/1998, Consiliul Judetean poate aproba rectificarea bugetului propriu si a bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale ca urmare a unor propuneri fundamentate ale ordonatorilor principali de credite.
Prin Hotarârea Guvernului nr.277/21 martie 2003 pentru judetul Mures au fost aprobate sume defalcate din impozitul pe venit in volum de 27.696.100 mii lei. Potrivit alineatului 2 din Hotarârea sus-amintita, Consiliul Judetean va repartiza sumele defalcate din impozitul pe venit pe unitati administrativ-teritoriale in functie de numarul de familii si persoane singure identificate de autoritatile administratiei publice locale pe baza de anchete sociale in vederea acordarii de ajutoare de urgenta in conformitate cu prevederile art.19 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice.
Propunem alocarea acestor sume pe localitati potrivit anexei nr.4.
Prin Hotarârea Guvernului nr.275/21 martie 2003 din bugetul M.L.P.T.L. se aloca pentru Aeroportul Târgu Mures, modernizare balizaj luminos suma de 4.500.000 mii lei. Cu suma respectiva cresc veniturile Consiliului Judetean la pozitia "Subventii primite de bugetele locale pentru aeroporturi de interes local iar pe parte de cheltuieli cresc cheltuielile de capital la Aeroport.
Potrivit Programului nr.2413/19.03.2003 emis de Administratia Drumurilor Nationale privind lucrarile si obiectivele finantate prin M.L.P.T.L din transferuri de la bugetul de stat, Consiliului Judetean Mures i se va aloca suma de 40.646.131 mii lei. Cu aceasta suma cresc veniturile Consiliului Judetean la pozitia "Subventii primite de bugetele locale pentru drumuri judetene, iar pe parte de cheltuieli la "Drumuri si poduri".
Deoarece in bugetul acestui an nu exista prevederi la Venituri si Cheltuieli cu destinatie speciala "Donatii si sponsorizari", propunem cuprinderea sumei de 500.000 mii lei cu aceasta destinatie.
Tinând seama de adresele nr.1155,1746/2003 primite de la Agentia pentru dezvoltare regionala centru prin care se solicita contributia Consiliului Judetean Mures de 1.610.000 mii lei, propunem cuprinderea acestei sume in buget. Cu suma respectiva cresc veniturile la pozitia "Cote defalcate din impozitul pe venit", iar pe parte de cheltuieli cuprinderea sumei respective la "Alte actiuni".
In baza prevederilor H.G.R. nr.90/2003 se infiinteaza la nivel judetean Comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti, precum si un serviciu public de asistenta sociala la nivel judetean si local pentru care nu sunt prevazute surse de finantare. Deoarece cheltuielile privind functionarea Comisiei judetene de expertiza medicala cade in sarcina Consiliului Judetean, propunem cuprinderea in buget a sumei de 200.000 mii lei. Cu suma respectiva cresc veniturile la "Cote defalcate din impozitul pe venit", iar pe parte de cheltuieli cuprinderea sumei respective la "Asistenta sociala" la "Indemnizatii platite unor persoane din afara unitatii".
In baza prevederilor O.G. nr.14/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, art.13 si art.14, consiliile judetene trebuie sa infiinteze Servicii de Asistenta Sociala.
Având in vedere articolul 3 din Legea nr.189/1998 a finantelor publice locale la transmiterea de noi activitati spre finantare se asigura si surse de finantare.
In vederea asigurarii functionarii serviciului respectiv pentru perioada 1 IV - 31 XII 2003, propunem cuprinderea in buget a sumei de 40.000.000 mii lei, pe parte de venituri la "Transferuri din bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap catre bugetele locale", iar pe parte de cheltuieli la "Asistenta sociala", detalierea fiind potrivit anexei 2/
In vederea desfasurarii tuturor activitatilor proprii si a institutiilor subordonate cu incadrare in volumul bugetului aprobat initial, propunem unele modificari intre articole si aliniate conform detalierilor din anexele nr.2.
Fata de cele mai sus propunem aprobarea proiectului de hotarâre alaturat.

 

DIRECTOR GENERAL
Ec.Bartha Iosif

 

VAZUT
VICEPRESEDINTE
Emil Groza