ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Buget - Finante
si Asistenta Economica
Nr. 2149/01.04.2003

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotarâre privind stabilirea limitelor minime si maxime pentru tarifele de "Basic Handling" la R.A. "Aeroportul Târgu-Mures"

Prin Hotarârea Consiliului Judetean Mures nr. 37/1997 s-a infiintat Regia Autonoma "Aeroportul Târgu-Mures". In conformitate cu art. 5 al acestei hotarâri "pentru serviciile aeroportuare asigurate persoanelor fizice si juridice române si straine, precum si pentru activitati specificate in regulament, Consiliul de Administratie va stabili, potrivit legii, cu avizul prealabil al Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean, tarife si redevente in lei si in valuta, cu respectarea reglementarilor interne si a intelegerilor internationale in acest domeniu".
In baza Hotarârii Consiliului Judetean Mures nr. 21/2001 s-au aprobat reduceri de tarife aeroportuare in functie de frecventa de operare a companiilor aeriene. In anexa nr. 1, punctul V la Hotarâre sunt prevazute tarifele de "Basic Handling" in functie de greutatea aeronavei pentru zborurile interne si externe. Deoarece conform reglementarilor si legislatiei internationale a Aviatiei Civile toti operatorii români si straini trebuie tratati nediscriminatoriu, Consiliul de Administratie al RA "Aeroportul Târgu-Mures" propune modificarea tarifelor de la punctul V din anexa nr. 1 la Hotarârea nr. 21/2001 conform anexei care face parte integranta din hotarâre. Prin aceasta se anuleaza tarifele zbor extern si in functie de greutatea aeronavei se propune un tarif minim ce contine cheltuielile efective ale Aeroportului si un tarif maxim care cuprinde pe lânga cheltuieli si un beneficiu.
Având in vedere datele prezentate mai sus, va rugam sa abilitati Consiliul de Administratie al Aeroportului sa fixeze tarifele de "Basic Handling" intre limitele prevazute in anexa in functie de frecventa de operare, pentru toate companiile aeriene române sau straine, care au contracte ferme cu aeroportul.
Mentionam ca aceste reduceri nu afecteaza nivelul veniturilor ce s-ar fi incasat in mod normal, deoarece produsul dintre frecventa si tariful redus este sensibil egal sau mai mare decât veniturile ce s-ar incasa in situatia in care operatorul ar executa un singur zbor in regim charter sau curse cu frecventa redusa. Aceste practici sunt obisnuite si se folosesc la atragerea de clienti noi si pentru deschiderea de noi rute de operare.
Tinând cont de motivele expuse supunem aprobarii proiectul de hotarâre alaturat.

DIRECTOR ADJ.,
Albu Emil

Vazut
VICEPRESEDINTE,
Groza Emil