Anexa
la Hotarârea nr.15/13.II.2003


REGULAMENTUL
de organizare a expozitiilor - târguri agrozootehnice in anul 2003

Capitolul I
DISPOZITII GENERALE

Art.1 Expozitiile de animale au rolul de a stimula crescatorii de animale sa mentina in exploatare animale care se incadreaza in standardele rasei si cu parametri productivi ridicati.
Art.2 Prin expunerea animalelor si pe baza datelor existente in catalog a calitatilor si defectelor animalelor prezentate, fermierii pot sa-si dea seama de criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un animal din rasa respectiva.
Art.3 In România la ora actuala se cresc 4 (patru) rase de baza: Baltata Româneasca de tip Simmental 36%; Baltata cu negru româneasca de tip Holstein 35%; Bruna de Maramures de tip Schwyz 26%; Pinzgau de Transilvania 3%, iar in jud.Mures ponderea o detine Baltata româneasca de tip Simmental.
Art.4 Expozitia se organizeaza pe o anumita zona unde se creste o rasa specifica zonei respective, organizându-se expozitiile comunale sau pe mai multe comune urmate de expozitiile zonale si in final, expozitia judeteana.

Capitolul II
ORGANIZAREA EXPOZITIILOR

Art.5 Expozitiile vor fi organizate pe sistem piramidal, locale, zonale si judetene.
Art.6 Organizarea expozitiilor locale se va face pâna la o data cu cel putin o saptamâna inaintea expozitiilor zonale conform graficului.
Expozitiile zonale trebuie organizate pâna cel mai târziu la data de 8 septembrie pentru a putea organiza expozitia judeteana pâna cel târziu la data de 10 octombrie.
Pentru reusita expozitiei se va tine seama de specificul zonei, iar data organizarii expozitiei este bine sa fie legata de o sarbatoare traditionala sau religioasa, ori un eveniment deosebit din zona.
Art.7 Se va stabili o comisie tehnica de verificare si culegere a datelor (informatiilor) referitoare la animalele din zona, iar dupa verificarea evidentelor (registrelor asociatiilor si operatorilor insamântatori) vor fi nominalizate animalele care participa la expozitie.
Aceasta comisie are si rolul de a prelucra datele culese despre fiecare animal: origine, productie (spor, lapte), reproductie etc. La expozitie vor participa numai animalele selectate de Asociatia crescatorilor de animale si Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.
Comisia tehnica va fi formata din: reprezentanti ai Asociatiei crescatorilor de animale, Oficiului Judetean de Consultanta Agricola , Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Centrelor agricole, Centrelor locale de consultanta agricola (unde exista) si specialisti ai serviciilor comunitare de cadastru si agricultura din cadrul primariilor.
Art.8 Comisia judeteana pentru organizarea acestor expozitii va fi formata din :
· reprezentanti ai Comisiei pentru agricultura, silvicultura, gospodarirea apelor si protectia mediului a Consiliului judetean,
· specialisti ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola,
· specialisti ai Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie,
· specialisti ai Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie,
· reprezentanti ai Asociatiei crescatorilor de animale.
Art.9 Dupa stabilirea datei, locului si identificarea animalelor, acestea vor fi transportate la expozitie, unde prin prezentare (plimbare) individuala vor fi apreciate de catre comisia tehnica si vor fi clasificate in functie de performante si aspectul exterior pentru acordarea premiilor.


Capitolul III
PREMIEREA CRESCATORILOR DE ANIMALE

Art.10 Animalele premiate la expozitiile locale vor participa la expozitiile zonale, iar cele premiate la expozitiile zonale vor participa la expozitia judeteana.
Art.11 Premiile vor fi acordate in functie de numarul de animale si de categoriile stabilite pentru a participa la expozitie:
a)Vaci multipare
b)Vaci primipare
c)Juninci gestante
d)Tineret de reproductie
e)Familii
f)Premiul mare al expozitiei
g)Premiul pentru cel mai frumos uger
h)Mentiune pentru cel mai bun crescator : 1 premiu (pentru cel mai tânar crescator sub 15 ani)
Art.12 Fondurile necesare organizarii si desfasurarii expozitiilor zonale si judetene (executare de pliante, afise, mediatizare prin mass media) primite de la Consiliul Judetean precum si din sponsorizari sau alte donatii vor fi colectate in contul de sponsorizare deschis la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola si administrat de catre comisia de organizare.
Cheltuielile necesare organizarii si desfasurarii expozitiilor locale vor fi asigurate din fondurile obtinute de la bugetele locale, Asociatiile crescatorilor de animale si din sponsorizari. Aceste fonduri vor fi colectate intr - un cont de sponsorizare si vor fi administrate de catre o comisie locala formata din reprezentanti ai: Primariei, Asociatilor crescatorilor de animale locale, Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Camerei agricole, Centrului local de consultanta agricola, Directiei Sanitar Veterinare.
Art.13 Pe toata durata prezentarii animalelor un specialist va comenta datele referitoare la fiecare animal prezentat, accentuându-se caracterele ce se doresc a se obtine (formatul ugerului, conformatia corporala, tipul morfoproductiv etc).
De asemenea este bine sa fie evidentiate si defectele care apar din diferite motive: intretinerea necorespunzatoare, efectuarea primei monte inainte ca animalul sa atinga greutatea optima pentru reproductie etc.
Art.14 Este imperios necesar a se accentua importanta insamântarilor artificiale, efectuarea montelor naturale (la munte sau asezari izolate) numai cu tauri autorizati si testati si nu in ultimul rând conducerea stricta a evidentelor despre fiecare animal (registrul unic, controlul productiei de lapte etc).
Art.15 Respectând aceste câteva reguli expozitia va putea fi bine organizata si isi va atinge scopul propus.