ROMÂNIA
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN
Directia Buget - Finante si
Asistenta Economica
Nr.675, din 28.01.2002
Dosar II. E. / 1.


EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea programului actiunilor economico- sociale din coordonarea Consiliului Judetean Mures pe anul 2002 si a prevederilor pe anul 2003


In conformitate cu prevederile Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, Consiliul Judetean Mures are sarcina de a realiza programe de dezvoltare economico- sociala a judetului.
In acest sens a fost elaborat un program cuprinzând actiunile ce urmeaza a se desfasura in anul 2002, de catre Consiliul judetean si institutiile si serviciile publice subordonate, având la baza bugetul care a fost aprobat prin Hotarârea Consiliului Judetean Mures nr. 59/18.12.2001.
Având in vedere tendintele si orientarile inregistrate in starea generala economica si sociala a judetului Mures de la inceputul anului 2001 si pâna in prezent, precum si "Planul de actiune al Programului de Guvernare pe perioada 2001 - 2004", aprobat prin H.G. 455/2001, se supun aprobarii Consiliului Judetean Mures si prevederile pe anul 2003, pentru actiunile care se regasesc in Programul de Guvernare pentru anii 2002 - 2003.
Lucrarea cuprinde un numar de 13 capitole cu principalele obiective si actiuni de dezvoltare economica si sociala propuse a se realiza in anul 2002 de Consiliul Judetean Mures si un capitol care cuprinde principalele obiective si actiuni propuse spre finantare de catre unitatile de cultura subordonate Consiliului Judetean Mures.
Primele 13 capitole au fost realizate de catre directiile de specialitate ale Consiliului judetean, iar ultimul capitol a fost realizat pornind de la propunerile facute de institutiile de cultura subordonate.
- primul capitol cuprinde programul de investitii si reparatii al Consiliului judetean si al institutiilor subordonate si prezinta lucrarile necesare pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii curente a institutiilor. Lucrarile cuprinse in acest program se refera la bunurile care fac parte din domeniul public al judetului Mures. Sursele de finantare ale programului sunt: bugetul local in primul rând si in completare sponsorizari si alte fonduri legal constituite;
- al doilea capitol cuprinde programul lucrarilor de alimentare cu apa a satelor din judet, dupa cum urmeaza:
- lucrari de alimentare propuse pentru derulare conform HGR nr. 687/1997;
- lucrari de alimentare in curs de executie conform HGR nr. 577/1997;
- programe pe microregiuni si sisteme zonale (cu SF);
- alte programe cu studii de prefezabilitate, fezabilitate elaborate sau in curs de elaborare.
Sursele de finantare sunt credite guvernamentale, in baza HGR. 577/1997 si HGR 687/1997, pentru lucrarile aflate in derulare. Pentru lucrarile cu studii de fezabilitate, se incearca atragerea de fonduri externe: SAPARD, PHARE.
- capitolul al treilea cuprinde lucrarile de canalizare propuse a se efectua in acest an in localitatile rurale din judet, in scopul ridicarii nivelului de confort a populatiei rurale.
- capitolul patru contine propunerile cu privire la lucrarile de infiintare a noilor distributii, precum si cele de extindere a retelelor de gaze naturale.
- capitolul cinci contine programul de modernizare a centralelor termice din mediul rural, in vederea imbunatatirii conditiilor de furnizare a energiei termice si a reducerilor pierderilor de caldura. Fondurile necesare pentru executia lucrarilor vor fi asigurate din bugetele locale precum si din bugetul de stat.
- capitolele sase, sapte si opt cuprind propunerile pentru executarea lucrarilor de drumuri in judetul Mures, dupa cu urmeaza:
- lucrari din fonduri bugetare, sunt lucrari de intretinere a drumurilor care se executa permanent pentru mentinerea acestora in conditii tehnice corespunzatoare desfasurarii continue, confortabile si fara pericol a circulatiei
- lucrari din Fondul special al drumurilor publice - sunt finantate cheltuielile curente de administrare si intretinere a drumurilor si podurilor, precum si a constructiilor aferente acestora;
- lucrari de pietruire a drumurilor comunale reprezinta sprijinul acordat de catre stat pentru infrastructura la sate si comune, cuprinzând proiecte de interes major pentru colectivitatile locale.
- capitolul noua programul elaborarii Planurilor Urbanistice Generale (PUG-uri) ale localitatilor din judetul Mures. In scopul asigurarii acestor documentatii, prin HGR. 960/1999 se prevad completari de la bugetul de stat, prin bugetul MLPTL, la bugetele locale.
- capitolul 10 cuprinde lucrarile de cadastru imobiliar-edilitar si de constituire a bancilor de date urbane. Lucrarile se finanteaza de catre M.L.P.T.L. din sumele aprobate prin bugetul de stat, prin transferuri in contul special deschis la Trezoreria Mures "disponibil pentru realizarea lucrarilor de cadastru de specialitate imobiliar-edilitar si de constituire a bancilor de date".
- capitolul 11 cuprinde propunerile pentru programul de informatizare a administratiei publice locale si doreste a stimula si incuraja activitatea de informatizare in judetul nostru;
- capitolul 12 cuprinde programul colaborarilor externe, a carui obiective principale sunt:
- aplicarea politicii Guvernului, de integrare europeana in domeniul administratiei publice;
- realizarea de schimburi de experienta cu institutii ale administratiei publice din alte tari;
- dezvoltarea relatiilor de colaborare initiate anterior;
- participarea activa la activitatea unor organisme internationale (ARE, CPLRE, etc.).
- capitolul 13 cuprinde programul de desfasurare a cursurilor de pregatire si perfectionare profesionala a personalului cu functii alese din Consiliile Locale, precum si ale personalului de specialitate si are drept scop formarea si pregatirea continua in domeniul administratiei publice locale si a serviciilor publice specifice comunitatilor locale.
- capitolul 14 cuprinde programul principalelor actiuni culturale ale institutiilor de cultura subordonate Consiliului judetean, totalizând un numar de 109 actiuni propuse pentru mentinerea unei activitati culturale permanente, precum si lucrari culturale pe diferite suporturi.

Supunem spre aprobare Consiliului Judetean Mures acest program.

DIRECTOR,
Bartha Iosif

VICEPRESEDINTE,
Groza Emil